Glad sommar, vi ses i höst!

Kansliet håller sommarstängt och vi är tillbaka den 12 augusti. Under denna period har vi begränsad möjlighet att svara på mail och telefon och ber er i första hand vända er till Kulturcentralen via e-post: info@kulturcentralen.nu alt. tel: 040-10 30 20, som har hand om vår biljettförsäljning.

Fredag 15 september

"Songs of Exile" The Naghash Ensemble(ARM)

Foto: David Galstyan
Mer om artisten

Den armeniska ensemblen The Naghash Ensemble kombinerar djupet och spiritualiteten ur armenisk folksång, klassisk musik, opera och modern postminimalism med energin från jazz och rockmusik och skapar något otroligt vackert och unikt. Det är både folkmusik och klassiskt, nyskapande och traditionellt, med orientaliska tongångar, meditativa rytmer och stämningsfulla klanger.

Detta är den första konserten av två som ensemblen ger på Victoriateatern den 15-16 september 2023. "Songs of Exile" spelas fredag 15 september och "Songs of Wisdom" spelas lördag 16 september. Observera att det är olika program och biljetter för respektive konsertkväll.
>> Läs mer om del två: "Songs of Wisdom" <<

Tre lysande kvinnliga vokalister tillsammans med några av Armeniens bästa musiker på duduk, oud, dhol och piano spelar nykomponerad musik som baserats på heliga texter skrivna av den medeltida poeten och prästen, M'krtich Naghash. Naghash var först och främst en präst och hans poesi var en produkt sprungen ur hans predikan. Hans ord är både djupa och enkla, samtalande och poetiska och handlar mycket om människans förhållande till Gud sett ur perspektivet från en munk som tvingats leva i exil under många år.

Songs of Exile är komponerad av den armensk-amerikanska kompositören John Hodian, uppvuxen i Philadelphia och New York och nu boende i Los Angeles. Hodian är själv ättling till överlevare efter det folkmord som skedde i Armenien på den armeniska befolkningen i dåvarande Osmanska riket under början av 1900-talet och är djupt bekant med berättelserna om att vara utan hemland, att inte veta vart man ska ta vägen eller var man kan känna sig trygg.

“East meets West and antiquity meets modernity in this collection of ruminations, lamentations and incantations. Highly intriguing yet accessible.” — NPR

"Composer John Hodian brings the poems of the 15th century Armenian priest M’krtich Naghash to life. The songs are unmistakably Armenian, but out of this world." — Armenisch-Deutsche Korrespondenz

På scen:
Hasmik Baghdasaryan – sång, sopran
Tatevik Movsesyan – sång, sopran
Arpine Ter-Petrosyan – sång, alt
Harutyun Chkolyan – duduk, shvi, pku
Aramayis Nikoghosyan – oud
Tigran Hovhannisyan – dhol, dumbek, daf
John Hodian – piano och komposition

Musik av John Hodian
Text av Mkrtich Naghash (1400-talet)

Läs mer Dölj

Mer om artisten