Nani Noam Vazana(ISR)

Foto: Victor Lacken
Mer om artisten

Den prisbelönta, israeliska, numera Amsterdambaserade ladinosångerskan och kompositören Nani Noam Vazana har funnit sitt kall i att bevara ladino, de sefardiska judarnas numera nästan bortglömda språk. Musiken bygger en bro mellan tradition och modernt liv, fångar ljud och dofter som för tankarna till bazaren och smälter samman dem med rå, flamencoliknande sång och överraskande instrumentering. Mjuka körliknande tromboner pryder mariachi-gitarrer och svepande arabiska slagverk möter känsloladdade pianomelodier.

Det var efter en utsåld föreställning i Marocko som Nani vandrade runt i en gammal stadsdel i sina förfäders hemstad Fez, och plötsligt kände igen en låt som hennes mormor brukade sjunga när de lagade mat tillsammans. Detta inspirerade Nani till att komponera världens första album med ny musik på ladino. Nu är hon aktuell med sitt fjärde album "Ke Haber" ('What's New' in Ladino) som är "ett aldrig tidigare skådat album med nya låtar som låter bekanta" (Songlines). Musiken fångar andan i det uråldriga, matriarkala språket och kulturen, men förflyttar det in i vår samtid med socialt relevanta texter.

Nani har mottagit otaliga hyllningar och placerade sig bland annats som nummer 11 på listorna över mest spelade världmusik-salbum samt nummer 13 på World Music Charts Europe och #19 på iTunes Bestseller. Hon representerade Nederländerna vid EU Music Festival i Vietnam och har uppträtt på Kennedy Center USA och BBC Radio 3. Nani belönades med SENA Music Production Award NL, International Sephardic Music Award ES och Arts Council England Premiere Award.

På scen:
Nani – sång och piano
+ två hemliga gäster

Läs mer Dölj

Mer om artisten