Läs senaste uppdateringen om Covidbevis under Coronainfo | Biljetter till april–maj släpps den 2 dec kl 12!

P.g.a. av det underhållsarbete som Stadsfastigheter genomför av vårt foajégolv så är huvudentrén för tillfället avstängd och insläpp sker via dörren mellan Kulturcentralen och Victoria. Arbetet beräknas vara klart till årsskiftet 21/22.

- Kulturbolaget presenterar

Hederos Hellberg - Tillsammans mot ljuset

Foto: Johan Bergmark
Mer om artisten

Mattias och Martin, bördiga från Karlstad, Värmland, spelade tillsammans i rockbandet Nymphet Noodlers. Hederos & Hellberg blev en musikduo som var aktiv 2000-2003. Duon släppte två fullängdsalbum, en EP och en liveplatta. Nu, 20 år efter senaste albumet Together in the Darkness, kommer uppföljaren "Tillsammans mot ljuset". Med nytt material på svenska, inspelat på samma plats som sist, klassiska Silencestudion i Koppom, Värmland.

Mikael Herrström och Anton Sundell har varit huvudsakliga inspelningstekniker. Mikael Herrström mixade. Frida Hyvönen och Christian Kjellvander gästar på låtarna Puff och titelspåret Tillsammans mot ljuset. Alla låtar är skrivna av Hederos Hellberg utom Din hand, som är en cover på Robert "Strängen" Dahlqvists låt från 2018.

Mattias Hellberg – sång, gitarr och munspel
En av Sveriges mesta rockgitarrister och sångare, har spelat med Håkan Hellström, Nationalteaterns Rockorkester, Stefan Sundström, Erlend Ropstad, Janove (Kaizers Orchestra), Nymphet Noodlers, The Hellacopters, The Soundtrack of our Lives, och många andra. Och dessutom släppt fem soloalbum.

Martin Hederos – piano och klaviatur
Track record: The Soundtrack of our Lives, Ane Brun, Anna Ternheim, Sofia Karlsson, Tonbruket, mm mm
Få musiker besitter förmågan att kasta sig mellan roller, instrument, stilar och sammanhang som Martin Hederos gör. Världsturnerande rocker i The Soundtrack of our Lives, progressiv jazzpianist i en av landets största jazzexporter, Tonbruket, ett tag medlem i magnifika orkesterdundret Fire! Orchestra, pianist bakom bl.a Ane Brun och Anna Ternheim, part i flertalet uppmärksammade duoprojekt med namn som Mattias Hellberg, Nino Ramsby och Sofia Karlsson. Och förra året i hyllande äventyrliga jazzkombon Hederosgruppen och projektet Osebol med Marit Kapla. Och nyss släpptes soundtracket till SVT-serien Tunna blå linjen, som Martin gjort tillsammans med Irya Gmeyner.

Läs Peter Birros text om skivan:

Ibland har man tur. Ibland kommer en skiva precis när man som bäst behöver den. Musik som lyser upp, smyger tätt intill, andas nära. Och Gud ska veta att vi behöver Hederos och Hellberg. Och aldrig så mycket som nu, när vi alla färdas genom det pandemiska vintermörkret var och en för sig. Vi får inte träffas, måste hålla avstånd, stanna inne. Vi får bära vårt mörker själva nu, eller dela det med familjen i vår egen lilla bubbla. Det är svårt att inte drabbas av en gastkramande känsla av ensamhet och isolering. Lite känns det som att sitta instängd i en ubåt tusen meter under havet och se ljusen från de andras undervattensfarkoster glida förbi på avstånd genom det lilla fönstret.

Vi vinkar till varandra, genom gluggen, men all annan form av mänsklig kontakt sker helst via zoom. Så jag hade förberett mig på en lång och ensam vinter. Det är då det bankar hårt på ubåtsluckan. Någon är på väg in! Det är våra vackra vägvisare i underjorden, Martin Hederos & Mattias Hellberg, som är tillbaka med en ny skiva, som är så skimrande vacker och full av ljus, att musiken känns som en kär väns omfamning efter en lång och farlig resa. För så är det. Musik är som människor: antingen litar man på den, eller också gör man det inte. Och jag har alltid älskat Hederos & Hellberg för att de känns så ärliga; de berättar om sig själva, om sin trasighet och längtan efter kärlek och försoning, på ett så vackert och hudlöst sätt att de går rätt in i hjärtat.

Om förra skivan Together in the darkness var en stillsam men desperat nedstigning i ett dödsrike utan hopp, (Darkness is here/Thou shall not fear/We're on this trip together), är nya Tillsammans mot ljuset en jublande hymn till kärleken och det pånyttfödda livet: Låt oss pröva något nytt/Kasta loss & segla ut/På okända hav/Släng all skit överbord/& färdas lätt/Tillsammans mot ljuset & bort från mörkret/Det låter kanske konstigt å naivt/Men utan hopp & drömmar, inget liv... Martins magiska pianospel känns fortfarande som en trösterik beröring och den här gången sjunger Mattias på svenska, vilket gör texterna ännu mera personliga och fina.

Din hand är som solen i min/Din hand/Din hand värmer upp fruset skinn/Din hand/.... Vad tänker du på?

Kärlekens mirakel fångade i några få, enkla ord. Det är stort. Och den här skivan är full av såna poetiska ögonblick. Så håll hårt i den du älskar. Håll hårt i Hederos & Hellberg. Deras musik ger dig antikroppar mot förtvivlan och ensamhet. Den får dig att stå ut i ubåten. Tills vi ses igen, på andra sidan mörkret, när all den här skiten är över. Och vi kan fortsätta vår resa.

Tillsammans mot ljuset.
Stockholm 8 December 2020
Peter Birro, författare

Diskografi:
2000 - Hederos & Hellberg (album)
2001 - Together in the Darkness (album)
2003 - Take Care (EP)
2012 - Bless me (livealbum)
2021 - Tillsammans mot ljuset

Läs mer Dölj

fredag 14 januari ( Fler datum: )

Insläpp19:00 På scen19:30

Ordinarie pris

395 kr vid bord
355 kr på balkong

Student / Pensionär

355 kr vid bord
315 kr på balkong


Begränsat antal biljetter till student- och pensionärspris. Om de inte längre finns tillgängliga för köp hos Kulturcentralen så har denna priskategori sålt slut och då finns endast biljetter till ordinarie pris kvar.

Mer info

Klicka på Köp biljett för att komma till biljettförsäljningen och se platstillgång.

Nedanstående information gäller för fysiska evenemang (ej livestream)

Förköpsförsäljningen stänger 2 timmar innan evenemanget börjar.

För rullstolsanpassade platser boka biljetter via info@victoria.se.

Det räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och skippa onödiga utskrifter!

Har du fler frågor?
Du hittar svar på det mesta under Bra att veta. För frågor som rör biljettköp kontakta Kulturcentralen på info@kulturcentralen.nu eller 040-10 30 20.

Picknickteater

Detta är ett picknickevenemang, eller som vi brukar kalla det: Picknickteater. Det innebär att du får ta med dig egen mat och dryck till föreställningen.

Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa. Ta med det du är sugen på och glöm inte ta med glas och bestick!

Observera att mat inte får medhavas på balkongen, endast dryck och snacks.

Läs mer: Vad är picknickteater?

Mer om artisten