Reducerat antal platser till höstens föreställningar

På grund av den rådande situationen med covid-19 har vi valt att släppa 120 platser till våra evenemang under hösten 2020. Detta kan komma att förändras beroende på hur situationen utvecklar sig och Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Bord 1, 6, 7, 13, 19, 20, 25, 26, 31, 37, samt rad 2 och 4 på balkongen är för tillfället ej bokningsbara.

¡Möt Astor Piazzolla! - Pablo Agri, Cristian Zárate, Roberto Tormo, Kaspar Agnas & Mikael Augustsson(ARG/SE)

Mer om artisten

Möt den banbrytande och kontroversielle argentinske kompositören och tango nuevons fader Astor Piazzollas musik tillsammans med några av världens mest framstående tangomusiker från Argentina och Sverige, i Piazzollas episka kvintettkonstellation. På scen hör vi violinisten Pablo Agri, pianisten Cristian Zárate och kontrabasisten Roberto Tormo från Argentina, samt gitarristen Kaspar Agnas och stjärnbandoneonisten och kompositören Mikael Augustsson från Sverige.

Den argentinska violinisten Pablo Agri hör till de absolut främsta tangomusikerna i världen och har genom åren mottagit en mängd utmärkelser och varit solist både på ett flertal Grammisvinnande albumutgåvor och på scen, bland annat i den nationella symfoniorkestern i Argentina, Mercosur Chamber Orchestra, Bahia Blanxa Symphony Orchestra, Mar del Plata Symphony Orchestra, och många fler. Agri har haft otaliga samarbeten och gett ut en mängd inspelningar genom åren. Han har även spelat på Broadway i showen "Argentine Tango", både spelat med och gjort inspelningar tillsammans med sin far Antonio Agri, som var Astor Piazzollas violinist när det begav sig.

Pianisten Cristian Zárate från Buenos Aires utnämndes 2008 till ”Årets tangopersonlighet” i Argentina och vann 2017 Los Premios Hugo för bästa musikaliska ledning för showen Crimen Pasional. Vi hörde honom på Victoriateatern våren 2018 när han uppträdde tillsammans med den svenska cellisten Beata Söderbergs tangokvartett.

Kontrabasisten Roberto Tormo, som även han uppträdde med Beata Söderbergs tangokvartett 2018, gick på konservatoriet i Gennevillers i Frankrike och har under sina mer än trettio år som tangomusiker, spelat in fler än sextio album med mästare inom tangon, så som Guillermo Fernandes, Susana Rinaldi, Gustavo Beytelman, m. fl. Han har också varit solist i Buenos Aires tangooorkester och är en mycket respekterad musiker i sin genre.

Gitarristen Kasper Agnas har varit verksam som en av de hetare namnen på den Stockholmska jazzscenen de senaste åren. Han har samarbetat med musiker som Torbjörn Zetterberg, Joakim Milder, Julia Strzalek, Nils Landgren m. fl. och inte minst med det kritikerrosade brödrabandet Agnas Bros har Kasper spridit sin musik runt om i Europa. 2017 vann Kasper Agnas den prestigefyllda tävlingen "Montreux Jazz Electric Guitar Competition" i Schweiz och hyllades av jurymedlemmen Wolfgang Muthspiel som en av de nästkommande gitarrstjärnorna. Vi har hört honom tidigare på Victoria i flera olika jazzkonstellationer.

Välrenommerade stjärnbandoneonisten och kompositören Mikael Augustsson utforskar alltid nya musikaliska territorium, men hans hjärta ligger i den argentinska tangon som blev en del av honom efter att han spenderat tid och studerat musik i Buenos Aires. Genom åren har Mikael arbetar med en mängd stora artister och orkestrar så som Norrlandsoperan, Uppsala kammarsolister, Sveriges Radios symfoniorkester, m.fl. Även Mikael uppträdde tillsammans med Beata Söderbergs tangokvartett 2018 på Victoria.

Historien om Astor Piazzolla

Astor Pantaleón Piazzolla, föddes 1921 i Mar del Plata, Argentina. Han fick sin första bandoneón redan när han var 8 år gammal. Familjen hade flyttat till New York för att bosätta sig mellan åren 1925 till 1936 och där började Astor att studera instrumentet och, utan att veta det, förändra kursen för Buenos Aires och tangons musikhistoria.

Vid 19 års ålder blev han bandoneonist i Anibal ”Pichuco” Troilos ”Orquesta Tipica” där stannade han kvar tills 1942 och lät sin avancerade stil korrigeras av ”Pichuco” "för att inte skrämma dansarna av dansbanan." 1946 bildade han sin första orkester ”La 46”. Tre år senare började han studera dirigering med Hermann Scherchen. 1953 presenterade han i Buenos Aires ”Tres Movimientos Sinfónicos” till Fabien Sevitzky-tävlingen. Införandet av bandoneóner i en symfoniorkester väckte vrede hos publiken som visade stort missnöje.

1954 flyttade han till Paris för att studera med Nadia Boulanger. Han
skämdes över att berätta för henne att han spelade bandoneón och att han var tangomusiker. Han visade henne sina prisbelönta verk men Boulanger var avig: "Det är väldigt bra skrivet, men jag kan inte hitta Piazzolla här”. "Hon började att undersöka mitt liv likt en FBI-agent: vad jag gjorde, vad
jag spelade, vad jag inte gjorde, var jag bodde…" ”Och jag skämdes väldigt mycket när jag berättade för henne att jag var tangomusiker”. "I slutändan sa jag: Jag spelar på en nattklubb”. Varpå hon sa: ”Nattklubb, men det är en kabaret”, "Ja, svarade jag och tänkte att jag fick lust att kasta en radio i huvudet på den här kärringen. Hon genomskådade allt!”. ”Hon lärde mig att tro på Astor Piazzolla, att min musik inte var så dålig som jag trodde”.

Medan Argentina genomlevde revolutionen 1955 som störtade Juan Domingo Peróns regering, genomgick tangon sin egen revolution: Astor bildade "Octeto De Buenos Aires". 1957 kom "Tres Minutos Con La Realidad". Kritiken var inte nådig, de anklagade honom för att "döda tangon”.

1960 formade han ”Quinteto Nuevo Tango”, som skulle komma att bli en av hans mest symboliska ensembler. Han spelade in mycket musik med denna kvintett, till exempel "Adios Nonino", "Decarisimo", "Introduccion al angel", "Muerte del Angel". 1965 spelade han in två viktiga album: ”Piazzolla at the Philharmonic Hall in New York” och ”El Tango” (komponerad kring dikter av Jorge Luis Borges). Maria de Buenos Aires (1968) är den fruktbara skörden av hans kreativa samarbete tillsammans med poeten Horacio Ferrer, med vilken han skrev många kompositioner bla. Balada para mi muerte", "La Bicicleta Blanca" och "Chiquilin de Bachin”, "Balada para un loco".

1972 bildade han ”Astor Piazzolla y su Conjunto 9”, med vilka han spelade in ”Música Popular Contemporanea De La Ciudad De Buenos Aires vol. 1 & 2”. Två, ur tango-historisk perspektiv, mycket tongivande album. I en av hans sista intervjuer berättade han hur han utstått all kritik han mottagit för att han förändrat tangon: "Jag skämdes mycket över att fortsätta spela tango eftersom jag ansåg mig själv vara en klassisk kompositör, Jag anklagades för att vara galen, men jag gillade vad jag gjorde. I Argentina, kan allt ändras förutom tangon”.

Den 4 augusti 1990 fick Astor en cerebral trombos medan han var i Paris som tyvärr lämnade allvarliga konsekvenser som han inte övervann. Astor Piazzolla dog i Buenos Aires den 4 juli 1992, 71 år gammal.

Foto: Veronica Leserre (Cristian Zárate), Gabriel Lichtenstein (Pablo Agri), Felipe Espinoza (Roberto Tormo), Christer Männikus (Kasper Agnas), Fredrik Gille (Mikael Augustsson).

Läs mer Dölj
Köp biljett

torsdag 5 november

Insläpp19:00 På scen19:30

Pris

240 kr vid bord
200 kr på balkong

Student / Pensionär

200 kr vid bord
160 kr på balkong


På grund av den rådande situationen med covid-19 har vi i nuläget valt att släppa färre platser till våra evenemang under hösten 2020. Detta för att ha större avstånd mellan bord och rader, både i salongen och på balkongen. Dessa platser kan komma att släppas vid ett senare tillfälle beroende på hur situationen utvecklar sig och vilka riktlinjer som kommer från Folkhälsomyndigheten. Bord 1, 6, 7, 13, 19, 20, 25, 26, 31, 37, samt rad 2 och 4 på balkongen är ej bokningsbara.

Mer info

Klicka på "Köp biljett" för att komma till biljettförsäljningen och se platstillgång. De biljetter som inte sålts på förköp säljs i dörren. Förköpsförsäljningen stänger 2 timmar innan evenemanget börjar.

För rullstolsanpassade platser boka biljetter via info@victoria.se.

Det räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och skippa onödiga utskrifter!

Har du fler frågor?
Du hittar svar på det mesta under Bra att veta. För frågor som rör biljettköp ring Kulturcentralen på 040-10 30 20.

Picknickteater

Detta är ett picknickevenemang, eller som vi brukar kalla det: Picknickteater. Det innebär att du får ta med dig egen mat och dryck till föreställningen.

Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa. Ta med det du är sugen på och glöm inte ta med glas och bestick!

Observera att mat inte får medhavas på balkongen, endast dryck och snacks.

Läs mer: Vad är picknickteater?

Mer om artisten