THE NORTH feat. Nikki Iles, Percy Pursglove &

Norma Winstone - Spelar Kenny Wheeler(UK)

Mer om artisten

Juno Award-vinnande The North möter denna kväll den legendariska brittiska sångerskan Norma Winstone och trumpetekvilibristen Percy Pursglove. Norma Winstone slog igenom på 60-talet och hon är helt enkelt en av vår tids mest storslagna jazzsångerskor. Med sitt speciella lyriska förhållningssätt till jazzsången har hon påverkat generationer av yngre sångare. Winstone har samarbetat med ikoner som Ralph Towner, Egberto Gismonti och Steve Swallow, liksom den fantastiska engelsk/kanadensiske trumpetaren/flygelhornisten Kenny Wheeler som hon har under hela sin karriär musicerat tillsammans med, både på Kennys skivor och i gruppen Azimuth. Det är just Wheelers musik som är utgångspunkten för denna konserts repertoar.

Winstone är idag över 80 år, men är fortfarande i absolut toppform. Norma tar denna kväll med sig sin egen pianist, Nikki Iles. De två har samarbetat under många år och har utvecklat ett nästan telepatiskt samspel. Nikki har spelat med samtliga stora jazzmusiker i England inklusive Kenny Wheeler. Dessutom är den brittiske trumpetare/flygelhornisten Percy Pursglove inbjuden att gästa. Pursglove är en av de mest mångsidiga och efterfrågade musikerna på den brittiska jazz- och improscenen.

Den kanadensisk-skandinaviska jazzgruppen The North bildades under 2015 och rodde hem priset för årets jazzalbum under Juno Awards 2018, Kanadas motsvarighet till Grammisgalan. Musikerna vi hör på scen ikväll tillhör det absoluta toppskiktet; Mike Murley, Anders Mogensen och Johnny Åman har gemensamma rötter i jazztraditionen och en stor musikaliskt kapacitet för improvisation och komposition. Saxofonisten Mike Murley är en av Kanadas störta jazztalanger och en av de mest mångsidiga på scenen idag. Han har medverkat på 14 Juno Awards-vinnande inspelningar, sju som bandledare eller medledare och sju som gruppmedlem. Trummisen Anders Mogensen och basisten Jonny Åman bildar en formidabel rytmsektion som bidrar med sin erfarenhet och ett skandinaviskt perspektiv till gruppen. Åman flyttade till Sverige 2005 från Finland för att studera vid Musikhögskolan i Malmö och är nu en av Sveriges mest anlitade och respekterade basister. Mogensen har under mer än två decennier varit en av de mest eftertraktade musikerna på danska och internationella jazzscenen.

Kenny Wheelers musik är det som fört dessa musiker tillsammans. Även Pursglove, Braid och Murley har alla tre till och från spelat och turnerat med Kenny Wheeler. Mot denna bakgrund gavs albumet ”The North med Percy Pursglove: Plays the Music of Kenny Wheeler” ut i oktober 2019.

På scen:
Norma Winstone (UK) – vokal
Nikki Iles (UK) – piano
Percy Pursglove (UK) – trumpet 
Mike Murley (CAN) – saxofon
Johnny Åman (SE/FIN) – bas
Anders Mogensen (DK) – trummor

Läs mer Dölj

Mer om artisten