Glad sommar, vi ses i höst!

Kansliet håller sommarstängt och vi är tillbaka den 12 augusti. Under denna period har vi begränsad möjlighet att svara på mail och telefon och ber er i första hand vända er till Kulturcentralen via e-post: info@kulturcentralen.nu alt. tel: 040-10 30 20, som har hand om vår biljettförsäljning.

Robert Robi Svärd

Foto: Sascha Kajic
Mer om artisten

Hjärtats vedermödor kanaliseras bäst genom gränslös gitarr, känsloladdad sång och bestämda dansskor. Denna kväll blir det flamenco i världsklass när den omsusade flamencogitarristen Robert ”Robi” Svärd kommer tillbaks till Victoriateatern. Det egna tonspråket låter nytt och fräscht tack vare bländade gitarrteknik, upptäckarlust och tajming. Nya klanger som bottnar i flamencogenren med influenser från kubansk musik, barock och en aning svensk folk.

Robi har etablerat sig som en internationellt erkänd flamencogitarrist och är nu åter Sverigeaktuell med turné i maj 2023. Med tre kritikerrosade album har han inte bara uppmärksammats stort i Sverige utan också fått många av flamencons främsta musiker att kippa efter andan. Det är något med fingrarna som så fjäderlätt dansar över strängarna och får flageoletterna att glittra som paljetter. Men det är inte bara det. Även om skickligheten är omöjlig att missa så är den aldrig skrytsam, den tigger inte om beundran, nej, den bara finns där och gör leken möjlig – kärleken, till musiken.

Robi är en klassiskt skolad gitarrist, flerfaldigt prisbelönt och efterfrågad som ung talang i Australien där han utbildade sig. När han valde att fördjupa sig i spansk musik i Sevilla blev han snart flitigt anlitad av de bästa, både musiker och dansare. Han mottog 2017 två nomineringar på Folk- och världsmusikgalan i Sverige, och blev nominerad som "Best Artist" i Songlines UK Music Awards. Dessutom vann Robi  SKAPs världsmusikpris 2017 med motiveringen:

"En gitarrfantom med glödande kärlek till flamencon. Han har bemästrat traditionen och utvecklat den till sin egen”.

Så här löd Mattias Frantzéns (STIM:s Promotionsnämnd) motivering då Robi tilldelades priset som ”STIM Årets Kompositör 2019”:

”En erkänt skicklig instrumentalist men också en stilsäker och virtuos kompositör med lika stor respekt för traditionen som han är en finurlig förnyare."

På scen:
Robert ”Robi” Svärd – gitarr
Antonio ”El Turry” – sång
Joan Masana – bas
Miguel ”El Cheyenne” – slagverk
Ann Sehlstedt – dans/palmas
Jose Manuel Alvarez – dans

Läs mer Dölj

Mer om artisten