
Torsdag 18 mars: Månsken och Waldstein
Fredag 19 mars: Diabelli
Pianisten Per Tengstrand är en av Sveriges mest framstående artister på de internationella konsertscenerna och en kär gäst på Victoriateatern där han är känd som flygelambassadör och för att hålla i de mycket populära konsertkvällarna "Konversationer vid Klaviaturen". Han debuterade med Helsingborgs Symfoniorkester redan vid tolv års ålder och har sedan dess kommit att bli en av Sveriges främsta konsertpianister. Han föddes 1968 i Växjö och har studerat för bland annat Hans Pålsson, Dominique Merlet och Romuald Sztern. Under åren har han spelat in skivor med verk av Brahms, Chopin och Beethoven. Han är också huvudpersonen i Magnus Gertten och Stefan Bergs dokumentärfilm Solisten.
Per har fått mycket beröm för sin teknik och säkerhet, vilket även har visats i de utmärkelser som han har fått. Han har bland annat vunnit Cleveland International Piano Competition, fått den svenska kungliga medaljen Litteris et Artibu som den yngsta någonsin och när han tilldelades första pris för sina slutexamina vid konservatoriet i Paris bröt publiken det 200 år gamla applådförbjudet.
Idag bor Per i USA med sin fru där han har gör stor succé, både på konserter och skivor. Han arbetar regelbundet med de stora orkestrarna i Skandinavien och är konstnärlig ledare för Helsingborg Pianofestival och New Nordic Music Festival i New York.
Tonsättaren Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, Tyskland, 1770 (död 1827) och ansågs både under sin levnadstid och av eftervärlden, som en av världens främsta kompositörer. Han studerade under Haydn och var starkt influerad av Mozart, men hans musik har ofta en dynamisk kraft och styrka som tycks signalera intåget av en ny epok. Beethoven associeras främst med Wienklassicismen, även om hans senare verk är komponerade i en mer romantisk stil. Det var i och med Beethoven som klassicismen nådde sin klimax, och även sitt slut.
Beethoven var född perfektionist och det faktum att han mot slutet av sitt liv var nästan helt döv – hämmade honom givetvis enormt mycket. Trots detta hinder har han efterlämnat en gedigen verkförteckning som innehåller bland annat nio symfonier, flera orkesteruvertyrer, 5 pianokonserter, 1 violinkonsert, 32 pianosonater, 10 violinsonater, flera kammarmusikverk (bland annat 16 stråkkvartetter, pianotrior) och operan Fidelio, m.m.
torsdag 18 mars ( Fler datum: )
Insläpp19:00 På scen19:30
På grund av den rådande situationen har vi släppt ett reducerat antalet platser i lokalen, både i salongen och på balkongen. Fler biljetter kan komma att släppas längre fram beroende på vilka restriktioner som gäller vid tidpunkten för evenemanget. Biljetter bokas per sällskap (ett köp = ett sällskap) och bordsplacering sker på plats. Vid specifika önskemål om placering, ange detta som en kommentar vid bokning så ska vi göra vårt bästa för att tillgodose det. Oavsett vilken plats du bokar så placeras du aldrig med någon ur ett annat sällskap.
För mer information med anledning av Coronaviruset
Klicka på Köp biljett för att komma till biljettförsäljningen och se platstillgång.
Nedanstående information gäller för fysiska evenemang (ej livestream)
Förköpsförsäljningen stänger 2 timmar innan evenemanget börjar.
För rullstolsanpassade platser boka biljetter via info@victoria.se.
Det räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och skippa onödiga utskrifter!
Har du fler frågor?
Du hittar svar på det mesta under Bra att veta. För frågor som rör biljettköp kontakta Kulturcentralen på info@kulturcentralen.nu eller 040-10 30 20.
Detta är ett picknickevenemang, eller som vi brukar kalla det: Picknickteater. Det innebär att du får ta med dig egen mat och dryck till föreställningen.
Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa. Ta med det du är sugen på och glöm inte ta med glas och bestick!
Observera att mat inte får medhavas på balkongen, endast dryck och snacks.
Läs mer: Vad är picknickteater?