Glad sommar, vi ses i höst!

Kansliet håller sommarstängt och vi är tillbaka den 12 augusti. Under denna period har vi begränsad möjlighet att svara på mail och telefon och ber er i första hand vända er till Kulturcentralen via e-post: info@kulturcentralen.nu alt. tel: 040-10 30 20, som har hand om vår biljettförsäljning.

Victoriateatern ❤️ INTONAL

Nils Berg Cinemascope :Plays Religion + Yegor Zabelov(BLR)

Foto: Elvira Glänte & Joana Magalhães
Mer om artisten

Denna kväll möter vi två unika akter i sitt slag. Den belarusiske dragspelaren Yegor Zabelov inleder konserten med ett soloframträdande och sedan hör vi Nils Berg Cinemascopes musikföreställning :Plays Religion.

Konserten sammanfaller med den årliga festivalen för experimentell och elektronisk musik: INTONAL*, som hålls på Inkonst  25-28/4. Du som har biljett till INTONAL har möjlighet att köpa biljett till denna konsert till ett reducerat pris (100 kr). Obs. Biljett till reducerat pris för denna konsert är endast giltig vid uppvisande av biljett till INTONAL vid entrén på Victoriateatern.

*INTONAL är en årlig festival för experimentell och elektronisk musik som har hållits i Malmö sedan 2015. Festivalen hålls på och av Inkonst. Fokus för festivalen är att erbjuda ett internationellt program av experimentell och elektronisk musik som täcker ett brett spektrum av genrer, subgenrer och unika uttryck.

Set 1: ca 30 min
Yegor Zabelov (BLR)

I händerna på belarusiske Yegor Zabelov blir dragspelet ett verktyg för att skapa mystiska upplevelser och att till fullo utforska instrumentets möjligheter – en experimentell blandning av dragspelsambiens, avantgardejazz och neoklassisk musik. Yegor Zabelovs konserter ter sig nära en musikalisk ritual och hans musik är ett bevis på fantasins kraft när traditionellt dragspel möter post-rave och fria ljudlandskap.

"This accordionist who’ll likely hold a room in complete awe, like Colin Stetson can do when he’s in full swing, conjures saturated, haunting, intense soundscapes on his instrument. The live recordings we’ve heard thus far tear up all pre-conceptions of what an accordion-led band would sound like." - Gigwise

Paus: ca 20 min

Set 2: ca 70 min
Nils Berg Cinemascope :Plays Religion

I Nils Berg Cinemascopes nya föreställning får vi följa med på en resa genom det undersköna landskapet i indiska Punjab. Vi möter sikher, muslimer, kristna och hinduer som i korta sekvenser sjunger och spelar framför kameran. På ett hustak, i vägrenen, i ett vardagsrum, i en moské, på en gårdsplan i skymningen. Vad har de gemensamt och vad är det de vill förmedla eller bara uppleva inne i sig själva? Eller är det rätt och slätt människans längtan efter att släppa egot och för ett ögonblick uppleva något större? Religionen, sången och beatet löper som en glödande tråd genom filmerna.

Filmklippen ligger till grund för ny musik som framförs live på scen samtidigt som det filmade materialet projiceras.

”Music is the sound of nature, the sound of God.
No-one has seen the God, but nature is there.
When the water flows,
and when the wind blows these leaves make beautiful sounds.”

Bilen studsar fram på den gropiga vägen på landsbygden i indiska Punjab och vår tolk får kämpa med att överrösta motorljudet när hon i en ingivelse försöker sammanfatta något, en känsla hon just fick om musiken, Gud och naturen. Hur allt kan rymmas i det lilla och hur ljudet från löven i vinden kan vara precis det, eller något mer.

Nils Berg Cinemascope har funnits sedan 2011 och har under åren utvecklat sin idé att skapa musik tillsammans med filmat material från hela världen. Gruppen har släppt flera skivor, ett par filmer samt turnerat i hela världen.

”Och det är här som magin uppstår: när musikerna jammar över tid och rum med indierna sammansmälter allt till ett vibrerande här och nu.” ”Djupt rörande” - Dan Backman

”En hoppfull ljusstrimma av mänskliga möten” - Anna Westberg

Medverkande:
Konrad Agnas – trummor
Gustaf Karlöf – klaviatur
Josef Kallerdahl – elbas, kontrabas och sång
Nils Berg – saxofon, flöjt, sång och klaviaturer

Regi: Peder Bjurman
Filmfoto: Elias Lindén
Klippning: Nils Berg och Donovan von Martens

Läs mer Dölj

Mer om artisten