Biljetter till höstprogrammet släpps 2 maj kl. 12.

Skrolla längst ner och klicka på "Prenumerera på Victoriateaterns nyhetsbrev". Fyll i dina uppgifter så får du information så snart biljetterna finns till försäljning!

Mohammad Reza Mortazavi(IR)

Foto: Kanaan Brothers
Mer om artisten

Den iranske, Berlinbaserade solo-perkussionisten Mohammad Reza Mortazavi har genom åren skapat vad man skulle kunna kalla för en helt egen musikgenre. Mortazavi ser inte slagverk enbart som rytmiska instrument. Med sin melodiska och säregna spelstil på de traditionella persiska slagverksinstrumenten tombak och daf, skapar han stycken med melankolisk koncentration som stöds av harmonier och flerstämmiga ljudstrukturer – full av bilder och berättande dialoger. Mångfacetterat och i ständig utveckling.

Mohammad Reza Mortazavi föddes 1979 i Isfahan, två månader efter revolutionen i Iran och har under de senaste 20 åren varit i bosatt i Tyskland där han är verksam som kompositör och musiker.

Det mångsidiga ljudet av tombak och daf har alltid fascinerat Mortazavi och förbinder honom med en förståelse för musik, rörelse och rytmik. Han riktar sitt fokus uteslutande på musik, frikopplad från instrumentet och nationellt-kulturella berättelser, i jakten på idén om en universell musik där något mänskligt knyter an på en djupare nivå.

Mortazavis musikaliska idéer överskrider traditionella tekniker och sätt att spela. Han beskriver kärnan i sitt musikaliska verk som att hitta en balans mellan koncentration och att släppa taget – en ständigt föränderlig rörelse där gränserna mellan kropp och själ löses upp i varandra.

2018 släpptes gavs albumet "Focus" ut och året därpå blev Mortazavi inbjuden bland annat till Sydney Opera House, Rewire, Minimal Music Festival och Berlin Atonal. I oktober 2019 släppte det Parisbaserade skivbolaget Latency Mortazavis albumet "Ritme Jaavdanegi", som av Pitchfork utsågs till ett av de bästa experimentalbumen 2019. 2020 komponerade han en ny tolkning av Credo baserad på Ludwig van Beethovens Missa Solemnis, op. 123, som hade premiär som en del av projektet The World To Come i samarbete med Rundfunkchor Berlin.

I februari 2022 släpptes hans senaste album "Prisma" på etiketten flow.fish och ytterligare ett albumsläpp på Berlinetiketten Tresor är planerat.

Läs mer Dölj

Mer om artisten