-

Mike Andersen & Billy Cross(DK)

Mer om artisten

Du känner säkert till Mike Andersen och Billy Cross som två av Danmarks främsta tolkare av den amerikanska folk-, blues- och countrytraditionen. Nu slår de ihop sina påsar och åker på en exklusiv turné med endast ett fåtal speltillfällen. De spelar sina egna låtar, sina nya låtar och några utvalda klassiker som de båda älskar.

När Billy och Mike av en händelse sammanfördes under 2020 i succén "Chuck Berry Tribute", var det uppenbart för de två artisterna att de skulle arbeta tillsammans igen. Grunden för en djup vänskap lades med stor ömsesidig respekt för varandras konst; och efter att de två skrev låten "Finally Free" till Mikes förra album har de sjungit och skrivit tillsammans.

Billy Cross har spelat rock'n'roll sedan han var 13 år gammal, skrivit låtar som sålt miljoner i Danmark, Amerika och England och är verkligen erfaren nog att lugnt kunna luta sig tillbaka och njuta av sin välförtjänta pension – men tar sig istället ut på ännu en turné. Vad får en nästan 74-årig man att fortsätta spela konserter? Svaret är glädje – spelglädje. Sedan Billy Cross kom till Danmark 1979 har hans karriär kännetecknats av spelglädje och professionalism. Sedan 1962 har Billy Cross bl.a. spelat för Andy Warhol i New York, med Sha Na Na och på 70-talet i Broadway-musikalen Hair, med Meat Loaf och Link Wray, samt spelat in två album och turnerat världen över med Bob Dylan.

I Danmark bytte Billy Cross "Delta Blues Band" till "Delta Cross Band" och bandet blev ett av landets största liveakter under slutet av 70-talet och början av 80-talet. Han producerade och skrev "Tidens Tern" tillsammans med CV Jørgensen, Anne Dorte Michelsens "Mellem dig og mig", Pretty Maids "Red hot and heavy", Søs Fengers "On Holiday", Björn Afzelius "Tusind Bitar" och otaliga andra legendariska sånger.

Mike Andersen har en av Danmarks starkaste sångröster och är en av landet bästa bluesgitarrister. Mike Andersen har släppt totalt åtta album och spelat otaliga livekonserter. Den nu 44-årige Mike Andersen började spela gitarr vid 12 års ålder. Han började skriva låtar och spela gitarr i olika band under hela tonåren och bildade sitt eget Mike Andersen Band vid 22 års ålder.

Som ung, även om hans idoler var de stora bluesgitarristerna och soulsångarna, insåg Mike att musiken han älskar så mycket kommer från en tid långt innan han föddes och i en del av världen där han inte växte upp. Det var just denna insikt, i kombination med en inbyggd nyfikenhet på vad som händer musikaliskt idag, som fick Mike att skapa sitt eget sound och sin egen stil. En blandning av svettig blues, soul och rock, med en rå, bestämd sång och fängslande melodier har musiken en omisskännlig touch – ärlig, opolerad och svängig!

Läs mer Dölj

Mer om artisten