- Ett decennium med

Klubbkören

Foto: Pelle Hybbinette
Mer om artisten

Ett decennium med Klubbkören – en helt unik upplevelse! Den runt fyrtio män och kvinnor starka Klubbkören firar tioårsjubileum med gäster från åren som gått. De är en lika okonventionell som ösig kör, med hiphop, r'n'b, soul, EDM och afrikanska kampsånger på repertoaren. Klubbkören = kraftfull sång och unison rap, dirigerad av Erik Hjärpe från Timbuktus band Damn! och Patrik Lorentzson – kompat av inspelade beats, en elbasist i världsklass och slagverk. En kör som golvar sin publik var de än uppträder.

Till jubileumskonserterna på Victoriateatern har Klubbkören bjudit in den uppburna artisten och poeten Emil Jensen, artisten och saxofonisten Sofi Hellborg, som bland annat turnerat med Salif Keita och Tony Allen. Dessutom gästas konserterna av sångaren och gitarristen Svante Lodén och DJ Besh One.

Tycker du körer är tråkiga? Då har du inte sett Klubbkören. När fyrtio scenpersonligheter sjunger, rappar, dansar och gör egensinniga tolkningar av hiphop- och klubbhits kan ingen publiken sitta still. Klubbkören framför dessutom ofta skånska versioner av de från början amerikanska låtarna, något som ger musiken en extra dimension. De som en gång sett Klubbkören vill se dem om och om igen. I södra Sverige och i Köpenhamn har de redan gjort sig ett namn och Victoriateatern är starten på ett år av jubileumskonserter runtom i Sverige.

Körledare, arrangör och producent är Erik Hjärpe, keyboardist i Timbuktus band Damn! som också har skrivit och arrangerat musiken till Timbuktus föreställning ”En droppe midnatt”, Liv Strömqvists ”Blod och eld” och TV-program som Fosterland, Bokstavslandet och Cleo med flera. Musikproducenten och kompositören och körledaren Patrik Lorentzson hjälper Erik i hans vision. Dessutom kompar basisten Bo Raymond Knutsson med ett förflutet som bland annat musiker bakom Herbie Hancock, I manegen med Glenn Killing och på Mosebackes jazzbruncher. Klubbkören startades våren 2010 på initiativ av DJ:n och journalisten Johanna Olofsson, som har stått bakom en rad klubbar i Stockholm och i Malmö bland annat Skånes Ljudpark (ihop med Timbuktu), Ljudfesten (ihop med Johanna Beckman) och Barnfesten, Sveriges mest framgångsrika klubb för hela familjen.

På tio år har Klubbkören vuxit till en professionell kör med en rad skickliga solister och en maffig ljudlig helhet. Klubbkören har uppträtt flera gånger på Musikhjälpen, i Sommarlov på SVT, i P3, P4 och på P3 Din Gata. De har haft ett långtgående samarbete med Emil Jensen och uppträtt med honom på bland annat Malmöfestivalen, Mejeriet i Lund, Malmö Live och Göteborgs Konserthus. De har backat Looptroop på Babel och bob hund på Slagthuset i Malmö, och på en av Way Out Wests största klubbscener uppträdde de ihop med Nya Zeeländska Electric Wire Hustle och gästades även av Timbuktu på en mindre scen. De har också gjort samarbeten med rapparen Skizz och soulartisterna Pauline och Svante Lodén (Damn!).

Sommaren 2019 gjorde Klubbkören två bejublade konserter ihop med sydafrikanska Mahotella Queens, en på ett fullsatt Malmö Sommarscen (inför 1600 personer) och en på Trädgården i Stockholm. Klubbkören gästade också danska bandet Fastpoholmen på ett fullsatt Store Vega i Köpenhamn.
När Klubbkören la ut sitt allra första Youtube-klipp, en tolkning av Tightrope på Youtube så skrev upphovsmakarna Janelle Monáe och den berömde Outkast-rapparen Big Boi på Twitter om hur imponerade de var av Klubbkören och att de ville ha med dem på sin turné. Några av Klubbkörens senare klipp, Kendrick Lamars Swimming Pools och hyllningslåten Åh du Greta Thunberg fick massor av views på både Facebook och Youtube.

På Klubbkörens repertoar finns bland annat:
Alicia Keys & Jay Z – Kingastan Malmö (Empire State of Mind)
Kendrick Lamar – Swimming pools (drank)
BeeGees – Du borde dansa (översättning av You should be dancing)
Donna Summer/Vangelis – State of independence
Chance the Rapper - All night (mash-up med Azelia Banks 212)
Familjen – Det snurrar i min skalle
Prince - Jag kan dö för dej (skånsk översättning av I would die for you)
Jay Z feat Frank Ocean – No Church in the Wild
Whitney Houston - I wanna dance with somebody
Odd Future feat Frank Ocean - White
Anderson Paak - Shit hennes bil (översättning av Miss that whip)
Smokey Robinson - Tårarna (översättning av Track of my tears)
Pharrell Williams - Freedom och Happy
Sjukstugan feat Skizz - ZigZag
Ginuwine feat Nicki Minaj - Bottom's up
Janelle Monáe feat Big Boi - Tightrope
Lilla Namo - Höj Volymen
Little Dragon - Little Man
James Blake - Wilhelm's Scream
Ansiktet - X
Mahotella Queens - Saphel Isizwe
Parliament - I've been watching you
m.fl.

Läs mer Dölj

Mer om artisten