Med anledning av Corona

På grund av den rådande situationen med covid-19 har vi tvingats att ställa in ett stort antal evenemang. Vid genomförande av evenemang kommer vi givetvis att följa gängse regler och rekommendationer som finns på plats vid tillfället. Läs mer under hur vi arbetar med trygghet och programförändringar under fliken "Coronainfo".

Jacob Karlzon & Fredrik Carlquist Reunion

Mer om artisten

Visst kan man väl sammansmälta Lester Young med ECM:s öppna vidder och är inte McCoy Tyner en typ av stridepianist ändå och har det egentligen någonsin gått en skiljelinje mellan blues och nordisk melankoli? Med sig på scen har de Johnny Åman på bas och Cornelia Nilsson på trummor.

JACOB KARLZON & FREDRIK CARLQUIST REUNIONPianisten Jacob Karlzon och saxofonisten Fredrik Carlquist upptäckte jazzen tillsammans som skolkamrater på högstadiet. Ett första gemensamt framträdande på skolans sommaravslutning 1984 blev inledningen på en musikalisk resa som ännu inte sett sitt slut. Efter många års musicerande på olika håll är de nu tillbaka på scen tillsammans, för visst kan man väl sammansmälta Lester Young med ECM:s öppna vidder och är inte McCoy Tyner en typ av stridepianist ändå och har det egentligen någonsin gått en skiljelinje mellan blues och nordisk melankoli? Med sig på scen har de Johnny Åman på bas och Cornelia Nilsson på trummor.I över tio är går deras banor i stort sett parallellt. Musikgymnasium, folkhögskola och Malmö Musikhögskola med gemensam examenskonsert på Jazzklubb Fredmans 1996. Skivdebut på tysk etikett med egna bandet Ram-Lösa. De hinner till och med få prestigefyllda Jazz i Sverige-utmärkelsen 1997 som medlemmar i gruppen Blue Pages innan deras banor går isär och de börjar röra sig i olika riktningar. Ett sista duoframträdande på invigningen av Jeriko i Malmö innan Fredrik flyttar till Barcelona sommaren 2001. Inte helt utan känsla av befrielse söker de nu sina egna musikaliska vägar. Åren går och deras musikaliska brödraskap förpassas successivt till ungdomens minnesbanker och de tar periodvis vitt skilda musikaliska rutter tills erbjudandet en dag kommer att återförenas nu 16 år senare. Inför ett fullsatt konserthus Spira i gamla hemstaden Jönköping får de med barnslig förtjusning uppleva åldrandet och med glädje konstatera att musik fungerar som ett lika starkt kitt mellan mogna herrar som mellan vetgiriga pojkar. Stärkta av den erfarenheten tar de nu att steg till och presenterar nyskriven musik och urval i retrospektiv tillsammans med en av Sverige nu hetaste komp-duos. Jacob Karlzon som blev utsedd till årets jazzmusiker 2010 är en av Europas främsta pianister. Hans musik skapar underbara, stora musikaliska bilder med sina låtar med stor utstrålning och vitalitet. Jacob har under sin karriär framträtt med flera av jazzens främsta stjärnor, som Billy Cobham, Kenny Wheeler, Tim Hagans, Jeff Ballard, Rigmor Gustafsson, Lina Nyberg och många fler.www.jacobkarlzon.comFredrik Carlquist är en mångsidig svensk saxofonist bosatt i Barcelona sedan 2001 och han räknas idag som en av de starkaste saxofonrösterna på den spanska jazzscenen med nio egna skivor i bagaget. Även om han i sina senare projekt med stor skicklighet och teknik fokuserar på den klassiska jazzen, hämtar han inspiration från musiker som Stan Getz och Lester Young och har han hörts i allt från frijazzgrupper till Dixieland.www.fredrikcarlquist.comPå scen:Fredrik Carlquist – tenorsax, klarinettJacob Karlzon – pianoJohnny Åman – basCornelia Nilsson – trummor
Läs mer Dölj

Mer om artisten