-

Daniel Lemma - Blues, ballader & bortglömda pärlor

Foto: Kristin Lidell
Mer om artisten

Med rötterna i mjuk amerikansk folk, med inslag av blues, soul och gospel bjuder Daniel Lemma oss på en intim konsert där han med ett litet band framför ett urval av blandade låtar från en lång karriär. Allt såklart specialanpassat för Victoriateatern.

Daniel Lemma rör sig mellan flera olika genrer i sitt musikaliska skapande, men det är Amerikansk folk som är den musikstil som alltid legat närmast hans hjärta och det är den tradition som går som en röd tråd genom hans musik. Daniel slog igenom för en bredare publik år 2001 med soundtracket till Josef Fares film ”Jalla Jalla” och hiten ”If I Used To Love You”, både albumet och singeln grammisnominerades och sålde guld.

Historien började när han för många år sedan hörde ett antal fältinspelningar gjorda av musikvetaren Alan Lomax på trettio- och fyrtiotalet, och därefter upptäckte skivan "Anthology of American Folk Music”. En samling inspelningar som ursprungligen gjordes på stenkakor på 1920-talet och vars inspelningsmetod har väldigt lite gemensamt med dagens tidskrävande studioarbete. Det gick fort – in med musikerna i ett rum, musiken fångades upp av en tratt, fördes vidare ner i en nål, som i sin tur graverade skivan – färdigt. Ett musikaliskt ögonblick var dokumenterat.

Att fånga det musikaliska ögonblicket har alltid varit Daniel Lemmas ideal när det kommer till att göra skivor, han är inte alls intresserad av perfektionism, eller att sitta och skulptera fram det ultimata soundet i studion. Han vill fånga stunden och förmedla en känsla med sin musik – och det samma är vad vi kan förvänta oss av denna konsertafton på Victoria.

Daniel senaste skiva ”Sörgårdens Tak”, släpptes under 2021.

Läs mer Dölj

Mer om artisten