Glad sommar, vi ses i höst!

Kansliet håller sommarstängt och vi är tillbaka den 12 augusti. Under denna period har vi begränsad möjlighet att svara på mail och telefon och ber er i första hand vända er till Kulturcentralen via e-post: info@kulturcentralen.nu alt. tel: 040-10 30 20, som har hand om vår biljettförsäljning.

Daniel García Trio(ES)

Foto: Daniel García
Mer om artisten

Den spanske pianisten Daniel García är en av de mest spännande och inflytelserika artisterna på den spanska jazzscenen just nu. García säger att ”flamenco and jazz are brothers” och det stämmer väl in som beskrivning på den musik som García skapar med sin trio. De gräver djupt i sitt hemlands musiktradition, mest specifikt flamencon, och kombinerar den med samtida jazz, men inte bara. Influenser från klassisk, samtida elektronisk musik och rock hörs också i musiken. Uttrycksfull musik där rytmisk intensitet förenar sig med djup melodisk lyrik och förfinad harmoni, med en lika poetisk som trotsig stil.

Daniel García föddes i Salamanca 1983 där han växte upp i en musikerfamilj och redan som barn kom i kontakt med, och fick höra allt från Stravinsky till Led Zeppelin, från Miles Davis till Bach och från Paco de Lucía till Fatboy Slim.

Som student vid Berklee College of Music i Boston undervisades han av den grammisvinnande panamanska jazzpianisten Danilo Pérez. Pérez blev mentor för García och hade ett avgörande inflytande på hans musikaliska utveckling. "Musik handlar om sanning och självkännedom", säger García. "Först då kan du penetrera djupare in i saker och ting och hitta ditt eget konstnärliga uttryck, och Danilo visade mig vägen."

Garcías framgångar lät inte vänta på sig: 2011 fick han priset för bästa jazzframträdande i Berklee. Sedan dess har han spelat med en mängd framstående musiker som Arturo Sandoval, Jorge Drexler eller Greg Osby och framgångarna har haglat.

Efter att ha spelat tillsammans under många år har det musikaliska samspelet mellan Daniel och hans trio utvecklats till något flytande, djupgående och nästan telepatiskt. Det är fascinerande att höra hur Garcías musik gnistrar och skimrar med harmonier och klangfärger av klassisk musik, men sedan oväntat tar en flamencovändning, för att sedan lösas upp i jazzharmonier eller flyta in i en kraftfull improvisation.

På scen:
Daniel García – piano
Reinier Elizarde – kontrabas
Michael Olivera – trummor

Läs mer Dölj

Mer om artisten