-

Cristina Branco(PT)

Foto: Augusto Brázio
Mer om artisten

Sångerskan Cristina Branco är idag, med sin innerligt passionerade och sensuella röst, en av de främsta företrädarna för den portugisiska folkmusiken fado och en av Portugals största artister. Med stor kärlek till traditionen vågar hon välja nya stigar att vandra på och har en unik förmåga att tänja på de gränser för vad fado kan innehålla och hämtar sina influenser från en mängd musikaliska uttryck.

Fado kallas ofta för portugisisk blues, genren förknippas precis som blusen med skildringar av smärta, lidande, längtan och önskningar men också glädje. En musikform som liksom tango, bolero och fransk chanson, är musik som har sitt ursprung i bar och restaurangkulturer ofta i hamnstäder – sociala miljöer där känslorna svallar högt och där poesin flödar och blandas med dansen – både inspirerad av portugisiska sjömansvisor, latin, arabiska tongångar och afrikanska slavsånger.

I den unga Cristina Brancos musikuniversum regerade jazzdrottningar som Billie Holiday och Ella Fitzgerald och det var inte förrän hon på sin artonårsdag, när hennes farfar gav henne ett album med Amália Rodrigues, som den bilden förändrades och hon kom att utvecklas till en fadista.

Nu mer än 25 år senare har Cristina Brancos innerligt passionerade och sensuellt poetiska röst lyft in henne i fadomusikens finrum. Cristina fortsätter att turnera och har precis släppt Amoras numa Tarde de Outono, ett nytt album i samarbete med pianisten João Paulo Esteves da Silva. Ett nytt album väntas under hösten 2023.

På scen:
Cristina Branco – sång
Bernardo Couto  – portugisisk gitarr
Bernardo Moreira – kontrabas
Luís Figueiredo – piano

Läs mer Dölj

Mer om artisten