CéU(BRA)

Foto: Érico Toscano
Mer om artisten

Ikoniska stjärnvokalisten Maria do Céu Whitaker Pocas a.k.a. CéU har kallats för en modern Astrud Gilberto och har sedan hon släppte sitt självbetitlade album 2007 tagit världen med storm. I ett nyskapande och medryckande ”rêtro contemporâneo”-sound, som vi kan kalla för brasiliansk electrojazzbossa, möts hennes svala men distinkta sång och personliga texter på portugisiska med latinska rytmer från samba och bossa nova, jazzigt sväng, electro, dub, rock, afrobeat, triphop, pop och soul. CéU är varken främmande för det elektroniska soundet eller det mer experimentella tillvägagångssättet

Hon kommer från från Brasiliens största stad São Paolo – en pulserande musikstad som rymmer hela Sveriges befolkning gånger två och som har blivit känd som landets centrum för electronika och experimentell musik. CéU anses idag vara en av de mest innovativa och viktigaste brasilianska artisterna i sin generation.

För hennes senaste album ”APKÀ” från 2019 har hon fått mycket positiva reaktioner från både press och publik, bl a vann hon sin andra Latin Grammy i rad i kategorin "Bästa samtida popalbum på portugisiska". Albumet har listats som ett av de bästa albumen 2019 av O Globo, Estado de D. Paulo, Mojo Magazine. Det nådde förstaplats på amerikanska och kanadensiska iTunes och var det mest spelade albumet på amerikanska college- och universitetsradiostationer inom latin- och världsmusik under 2020.

Läs mer Dölj

Mer om artisten