Upptäck Victoria!

Britta Virves Trio

Foto: Elvira Glänte
Mer om artisten

Britta Virves har snabbt etablerat sig på den svenska jazzscenen som en mångsidig och driven pianist i såväl storband som mindre konstellationer. Med stor melodik, rytmisk finess och tekniskt skicklighet, rör hon sig dynamiskt i det traditionella uttrycket men med samtida öron. Britta Virves Trio bestående av henne själv bakom pianot och kompositionerna, Jon Henriksson på bas och Jonas Bäckman på trummor, kännetecknas av drömska, grooviga kompositioner tillsammans med ett dynamiskt samspel. Nu släpper de sitt debutalbum "Juniper" på Kurt Rosenwinkel’s skivbolag Heartcore Records!

Britta erhöll 2020 Faschings Vänners stipendium där man i motiveringen lyfte fram hennes begåvning som kompositör men även hennes delikat sparsmakade solospel. I år var hon en av Jazzradions sommargäster. Medlemmarna är flitigt aktiva på den svenska jazzscenen och har spelat ihop under lång tid även innan trion sammanfördes 2020. Förra året erhöll Henriksson och Bäckman Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendium, Bäckman fick även Ronnie Gardiners Swedish Drummer Deserving Wider Recognition Award och Henriksson tilldelades årets Faschings Vänners Stipendium.

Under pandemin spelade trion in en hyllad konsert som sändes live i P2 Jazzradion. Detta blev startskottet till en skivinspelning i legendariska Nilento Studios i slutet av förra året och nu är det äntligen dags för releasekonsert!

"Pianisten Britta Virves albumdebut ”Juniper” vindlar fram i gränslandet mellan jazz och klassisk musik. Hon målar med färger, snarare än med bara toner, skriver Johannes Cornell. [...] Likt en mästare som Bobo Stenson relaterar hon till pianot utan att nödvändigtvis begränsa sig till jazz; där finns en klassisk skolning och teknik – ett utsökt anslag, kanske delvis med stöd i det - men ytterst friheten att kunna röra sig över tänkbara gränser som hon förmedlar med sitt spel." - Johannes Cornells recension av nya skivan i DN, 22-11-11.

“Hör tre utsökta representanter ur den unga generationen vilka kommunicerar strålande.” (Orkesterjournalen, 2021)

“Flera högklassiga melodier har närmast hypnotisk påverkan.” (Mats Hallberg, 2021)

På scen:
Britta Virves – piano
Jon Henriksson – bas
Jonas Bäckman – trummor

Läs mer Dölj

Mer om artisten