Blagoj Lamnjov - Nostalgic Love(MK/SE)

Foto: Edna Strenja Jurcan
Mer om artisten

Den makedonsk-svenska klarinettisten Blagoj Lamnjov (Blago J) utmanar gränserna för sitt instrument, när han i en känslospäckad och intim konsertupplevelse blandar makedonsk folkmusik med känsligheten från västerländska klassiska klarinettklanger. Med influenser från de båda musikaliska genrerna och sitt egna uttryck bygger Blagoj en musikalisk brygga mellan tradition och samtid, som både bjuder på musikalisk kreativitet och en familjär bild från Balkan och den makedonska musiktraditionen. Med sig på scen har han sångerskan Eva Kunda Neidek, Johan Ohlsson på piano och dragspel och Per Knagg på bas.

Blagoj Lamnjov är en Sverigebaserad, klassiskt utbildad klarinettist som har utbildats i Sverige, USA och sitt hemland Makedonien och har en kandidatexamen i klassisk musik från Malmö musikhögskola (Lunds universitet), samt en Performance Diploma från Chicago College of Performing Arts. Dessutom tillbringade han ett år vid Michigan State University och ett år vid DePaul University i USA.

År 2004, vid 21 års ålder, lämnade Blagoj Makedonien och i och med det också sin dåvarande högskola och en etablerad karriär inom bröllopsmusik, för att studera vid Musikhögskolan i Malmö. Han ägnade sig enbart åt klassisk musik och integrerade klassiska element med folkmusik.

"Jag beslutade mig för att utforska ett annat tillvägagångssätt för makedonsk folkmusik. Jag tillämpade omedelbart allt jag lärt mig i klassisk musik på makedonska folklåtar under min fritid. Jag började behandla dem som om de var komponerade av klassiska musikkompositörer. Jag experimenterade, spelade in och analyserade mina framträdanden. Jag studerade operasångare och föreställde mig hur de skulle tolka dessa folklåtar i en klassisk stil. Till slut fann jag mitt sätt att uttrycka mina känslor genom klarinetten. Efter att noggrant ha utvecklat min stil i 14 år kände jag mig äntligen mogen och redo att spela in min musik och framföra den på konserter." säger Blagoj.

Blagoj släppte sitt debutalbum, "Nostalgic Love" under 2019. "Albumet skapades under stunder av längtan, drömmar, kärlek och begär. Det var ett sätt att uttrycka mig själv, att förmedla något till någon," säger Blagoj. Albumet ökade markant populariteten för klarinetten i hans hemland Makedonien och gav en "ny dimension" till makedonsk folkmusik. Personer som tidigare hade litet eller inget intresse för klarinetten eller folkmusiken inkluderar nu "Nostalgic Love" i sin vardag. En vanlig kommentar från lyssnare är: "Du har introducerat mig för en ny aspekt av klarinetten."

Blagoj har arbetat för flera kulturinstitutioner i Sverige, inklusive Malmö Opera, Stockholm Stadsteater, Helsingborgs Symfoniorkester och Cirkus Cirkör. Blagoj har uppträtt som solist med Norrköpings Symfoniorkester vid flera tillfällen och har dessutom tjänstgjort som lärare i folkmusik både vid Lunds och Göteborgs Universitet under sammanlagt fyra år. Blagoj påbörjade sin första turné vid 13 års ålder som medlem i en folkdans- och musikgrupp från sin hemstad. Hittills har han uppträtt i hälften av Europa, samt i Kina, Japan, USA och Kanada.

På scen:
Blagoj Lamnjov (Blago J)  – klarinett
Johan Ohlsson – piano och dragspel
Per Knagg – bas
Eva Kunda Neidek – sång

Läs mer Dölj
Köp biljett

torsdag 12 december

Insläpp19:00 På scen19:30

Ordinarie pris

260 kr vid bord
220 kr på balkong

Student / Pensionär

220 kr vid bord
180 kr på balkong

Mer info

Klicka på Köp biljett för att komma till biljettförsäljningen och se platstillgång.

Förköpsförsäljningen stänger 2 timmar innan evenemanget börjar. De platser som inte sålts på förköp släpps till försäljning i dörren vid insläpp till det aktuella evenemanget.

För rullstolsanpassade platser boka biljetter via info@victoria.se.

Det räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och skippa onödiga utskrifter!

Hur lång är föreställningen?
Våra föreställningar varar normalt ca 40-50 min x 2 + 20 min paus. Observera att det förekommer undantag och ibland ändringar med kort varsel.

Fullbokat eller har du fått förhinder?
Vi hänvisar till Ticketswap för andrahandsförsäljning av biljetter. Där kan du enkelt hitta alla våra evenemang och ladda upp din biljett och du som är på jakt efter biljetter kan enkelt se om det finns biljetter som säljes.

Har du fler frågor?
Du hittar svar på det mesta under Bra att veta. För frågor som rör biljettköp kontakta Kulturcentralen på info@kulturcentralen.nu eller 040-10 30 20.

Picknickteater

Detta är ett picknickevenemang, eller som vi brukar kalla det: Picknickteater. Det innebär att du får ta med dig egen mat och dryck till föreställningen.

Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa. Ta med det du är sugen på och glöm inte ta med glas och bestick!

Observera att mat inte får medhavas på balkongen, endast dryck och snacks.

Läs mer: Vad är picknickteater?

Mer om artisten