Väsen Duo

Foto: Eva Karlsson
More about the artist

Väsen Duo har grunden fast förankrad i generationer av uppländsk spelmanstradition, men har alltid blicken nyfiket fäst vid nya musikaliska mål. Nu ger sig spelmännen Mikael Marin och Olov Johansson ut på äventyr bland gamla fina spelmän, historier och tradlåtar. Musiken är intensiv, dynamisk och fylld av humor. Med sitt nya sound och ett antal nya kompositioner bryter de samtidigt ny mark. Till sin hjälp har de silverbasharpa, oktavharpa, treradig nyckelharpa, violoncello da spalla samt en blå elektrisk bratch.

Mikael Marin och Olov Johansson har under 37 års intensivt spelande och turnerande renodlat sitt sound och sin sceniska närvaro. Med hjälp av stundens inspiration skapar de ett helt eget musikaliskt språk som i sitt tilltal är lika modernt som traditionellt. Med sitt lekfulla och fulländade samspel verkar de trotsa fysikens lagar i något som förefaller vara en telepatisk kommunikation.

Olov och Micke har spelat ihop sedan 1983 då de träffades på Oktoberstämman i Uppsala och upptäckte att de hade en stor gemensam repertoar och ett liknande spelsätt. Det kom sig av att Micke hade åkt till Ivar Tallroth i Uppsala och lärt sig låtar och Olov hade åkt till Curt Tallroth i Harbo. De hade fått ta del av den rika Bohlin/Tallroth traditionen av de två bröderna. Olov och Micke började spela intensivt ihop och gav ut sin första utgåva ”Det rister i Örat” 1985 och har spelat otroligt mycket tillsammans genom åren i Väsen.

Read more Hide

More about the artist