Andi Almqvist, Bebe Risenfors, Maj Berit Guassora, Anne Marte Eggen, Emeli Ek

Throwback Tribute: Tom Waits "Closing Time"

Foto: Emmalisa Pauly
More about the artist

Throwback Tribute är ett projekt som uppmärksammar och hyllar musik som gjort avtryck i populärmusikhistorien. Denna konsert är en hyllning till Tom Waits första skiva Closing Time, som släpptes 6 mars 1973. 2023 firar den alltså 50 år! I vanlig Throwback Tribute-anda spelas musiken från skivan, men även några andra väl valda godbitar ut Tom Waits låtskatt. Detta varvas med musikhistoriska anekdoter om skivan och såklart om artisten själv.

Tom Waits är väl mest känd för sin skrovliga och hesa sångstil, användandet av ovanliga instrument och musik som inte följer traditionella mallar. Men på debutskivan Closing Time sjöng Tom mer likt en crooner i jämförelse med senare i sin karriär och ville att skivan skulle ha en jazzig framtoning. I samarbetet med producenten Jerry Yester blev dock skivan mer en eklektisk mix av jazz och amerikansk folkmusik.

Bandledaren och trummisen Emeli Ek har handplockat passande musiker ur den Øresundska myllan, denna gång inom den experimentella rock-/jazzscenen. I bandet hör vi bland andra Bebe Risenfors, som faktiskt både spelat och spelat in med Tom Waits (Alice & Blood Money). Bebe var även var med i Bad Liver, ett av få Waits-coverband som “godkänts” av Tom Waits själv.

På scen:
Andi Almqvist – sång och gitarr
Bebe Risenfors – piano och blås
Maj Berit Guassora – trumpet
Anne Marte Eggen – bas och kör
Emeli Ek – trumset och kör

Throwback Tributes första hyllningskonsert var “Trio” av Dolly Parton, Emmylou Harris och Linda Ronstadt, spelades bl a på ett utsålt Victoria. Senast hyllades “Pearl” av Janis Joplin på medley i Malmö.

Read more Hide

More about the artist