-

Per Tengstrand - på Victoria

Foto: Anders Bergön
More about the artist

Konsertpianisten Per Tengstrand är en av Sveriges mest framstående artister på de internationella konsertscenerna och en kär gäst på Victoriateatern. Den 2-3 mars kommer han tillbaka för att bjuda på två konsertkvällar tillsammans med en av nordens främsta unga stråkkvartetter, NOVO Quartet, som redan skördat stora framgångar i prestigefyllda kammarmusiktävlingar.

På scen:
Per Tengstrand – piano
Kaya Møller – violin
Nikolai Vasili Nedergaard – violin
Daniel Śledziński – viola
Signe Ebstrup Bitsch – cello

Onsdag 2 mars
BEETHOVENS KEJSARKONSERT
Per Tengstrand & NOVO Quartet

  • Beethovens magnifika Kejsarkonsert i arrangemang för piano och stråkkvartett kommer äntligen spelas på Victorias scen och Steinwayflygel. Förutom Kejsarkonserten blir det inget mindre än Shostakovich nionde stråkkvartett!

Dmitri Shostakovich (1906 - 1975): Stråkkvartett Nr. 9
Moderato con moto - Adagio -  Allegretto -  Adagio -  Allegro

Paus

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827): Pianokonsert Nr. 5 "Kejsarkonserten"
Arrangemang för piano och stråkkvartett av Per Tengstrand
Allegro
Adagio un poco mosso
Rondo. Allegro ma non troppo

Torsdag 3 mars
CARTE BLANCHE
Per Tengstrand & NOVO Quartet

  • En kväll med solopiano och kammarmusik i olika kombinationer! Beethoven, Schubert, Brahms med mera med mera där Per Tengstrand guidar publiken med underhållande berättelser om musiken. En dynamisk kväll utlovas med fantastisk musik!

Frédéric Chopin 1810 - 1849): Grande Valse Brilliante, Op. 34 Nr. 1

Franz Schubert (1797 - 1828): ur Pianotrio Nr. 2 D. 929
II Andante con moto

Dmitri Shostakovich (1906 - 1975): ur Pianokvintett Op. 57
IV Adagio
III Scherzo

Paus

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827): ur Stråkkvartett Op. 59 Nr. 2
II Molto adagio (Si tratta questo pezzo con molto di sentimento)
IV Finale. Presto

Johannes Brahms (1833 - 1897): Intermezzo Ess dur  Op. 117

Edvard Grieg (1843 - 1907): ur Pianokonsert a-moll Op. 16
I Allegro molto moderato

Om Per Tengstrand:
Per Tengstrand debuterade med Helsingborgs Symfoniorkester redan vid tolv års ålder och har sedan dess kommit att bli en av Sveriges främsta konsertpianister. Han föddes 1968 i Växjö och har studerat för bland annat Hans Pålsson, Dominique Merlet och Romuald Sztern. Under åren har han spelat in skivor med verk av Brahms, Chopin och Beethoven. Han är också huvudpersonen i Magnus Gertten och Stefan Bergs dokumentärfilm Solisten.

Per har en otrolig teknik och säkerhet, något som inte minst visat sig i de utmärkelser som han har mottagit genom åren. Han har bland annat vunnit Cleveland International Piano Competition, fått den svenska kungliga medaljen Litteris et Artibu som den yngsta någonsin och när han tilldelades första pris för sina slutexamina vid konservatoriet i Paris, bröt publiken det 200 år gamla applådförbudet.

Idag bor Per i USA med sin fru där han har gör stor succé, både på konserter och skivor. Han arbetar regelbundet med de stora orkestrarna i Skandinavien och är konstnärlig ledare för Helsingborg Pianofestival och New Nordic Music Festival i New York.

Read more Hide

More about the artist