Filmvisning & konsert

Per Tengstrand - Beethoven & Freedom of the Will

More about the artist

Ett unikt och annorlunda möte med Per Tengstrand. Denna kväll möter vi den framstående konsertpianisten både på scen vid flygeln och bakom kameran, i visningen av hans dokumentärfilm om Beethovens musik ”Freedom of the Will”. Först får vi höra en konsert där Per framför Beethovens musik ur filmen, för att sedan följa med i Pers berättelse om människor och händelser som påverkats av Beethovens musik.

"Det viktigaste är att berätta en historia du bryr dig om".

Under pandemin, som för alla musiker, blev Pers konserter inställda och karantänen var ett faktum. Konsertresor till Belgien, Skottland, Colombia och naturligtvis Sverige ställdes in. Efter en tid fann Per det nödvändigt att hitta utlopp för sin kreativitet och började skapa film. Det blev en Schubert-dokumentär i tre delar, med den kamera och annan utrustning som fanns att tillgå i hemmet.

När sen pandemin släppte sitt grepp och konserterna kom tillbaka, hade Per fått mersmak för filmskapandet och vad det kan innebära att berätta en historia med en kamera istället för ett piano. Han lovar att han aldrig kommer att sluta berätta historier med sina händer och flygeln, men vill fortsätta att göra musikdokumentärer, nu med riktig budget, bättre utrustning och friheten att resa.

En film görs som ett stycke bra musik: den har rytm, den har rörelser, den frambringar känslor med sina karaktärer, kameraarbete och klippning. Men längst fram är alltid berättelsen. Nu har denna berättarlust resulterat i filmen "Freedom of the Will" som är en historia om musikens kraft. I detta fall hur Beethovens musik kan ge oss alla en inre styrka som vi inte visste att vi hade. En historia berättad genom musik och människor med scener från Bonn, Wien, Budapest, New York, Washington D.C.

"En film som är högaktuell...och som satte igång många tankar"
P2 Klassisk morgon

"Tengstrand har gjort en gripande film om musikens makt"
Smålandsposten

Per Tengstrand debuterade med Helsingborgs Symfoniorkester redan vid tolv års ålder och har sedan dess kommit att bli en av Sveriges främsta konsertpianister. Han föddes 1968 i Växjö och har studerat för bland annat Hans Pålsson, Dominique Merlet och Romuald Sztern. Under åren har han spelat in skivor med verk av Brahms, Chopin och Beethoven. Han är också huvudpersonen i Magnus Gertten och Stefan Bergs dokumentärfilm Solisten.

Per har en otrolig teknik och säkerhet, något som inte minst visat sig i de utmärkelser som han har mottagit genom åren. Han har bland annat vunnit Cleveland International Piano Competition, fått den svenska kungliga medaljen Litteris et Artibu som den yngsta någonsin och när han tilldelades första pris för sina slutexamina vid konservatoriet i Paris, bröt publiken det 200 år gamla applådförbudet.

Idag bor Per i USA med sin fru där han har gör stor succé, både på konserter och skivor. Han arbetar regelbundet med de stora orkestrarna i Skandinavien och är konstnärlig ledare för Helsingborg Pianofestival och New Nordic Music Festival i New York.

Read more Hide
Buy ticket

Saturday 4 March

Admission19:00 On stage19:30

Regular price

360 kr by table
320 kr on balcony

Student / Senior

320 kr by table
280 kr on balcony

More info

Click on "Buy ticket" to see available seats and buy tickets. Pre-sale closes 2 hours before the event starts. Seats that were not sold during pre-sale will be sold at the door.

For wheelchair-accessible seats please book your tickets via info@victoria.se.

Is is enough that you show the ticket as a pdf in your smartphone. Mind the environment and avoid unnecessary waste!

More questions?
You can find answers to the most frequently asked questions here. For questions concerning tickets and ticket purshases contact Kulturcentralen: 040-10 30 20.

Picnic theater

This is a picnic event, or as we like to call is: Picnic theater. That means that you may bring your own food and drinks to the event.

It doesn’t matter what you bring – take-away pizza at one table is followed by oysters and caviar at the next. Bring what you feel like, and don't forget to bring glasses and cuttlery!

Please note that you may not bring food if you have tickets for the balcony, only drinks and snacks.

Read more: What is Picnic theater?

More about the artist