Vårprogrammet för jan-mars 2023 finns ute nu, april-juni släpps 8/12 kl. 12!

Bli prenumerant på vårt nyhetsbrev för att få ett meddelande när biljetterna finns till försäljning. Anmäl dig längre ner på sidan.

Filmvisning & konsert

Per Tengstrand - Beethoven & Freedom of the Will

Mer om artisten

Ett unikt och annorlunda möte med Per Tengstrand. Denna kväll möter vi den framstående konsertpianisten både på scen vid flygeln och bakom kameran, i visningen av hans dokumentärfilm om Beethovens musik ”Freedom of the Will”. Först får vi höra en konsert där Per framför Beethovens musik ur filmen, för att sedan följa med i Pers berättelse om människor och händelser som påverkats av Beethovens musik.

"Det viktigaste är att berätta en historia du bryr dig om".

Under pandemin, som för alla musiker, blev Pers konserter inställda och karantänen var ett faktum. Konsertresor till Belgien, Skottland, Colombia och naturligtvis Sverige ställdes in. Efter en tid fann Per det nödvändigt att hitta utlopp för sin kreativitet och började skapa film. Det blev en Schubert-dokumentär i tre delar, med den kamera och annan utrustning som fanns att tillgå i hemmet.

När sen pandemin släppte sitt grepp och konserterna kom tillbaka, hade Per fått mersmak för filmskapandet och vad det kan innebära att berätta en historia med en kamera istället för ett piano. Han lovar att han aldrig kommer att sluta berätta historier med sina händer och flygeln, men vill fortsätta att göra musikdokumentärer, nu med riktig budget, bättre utrustning och friheten att resa.

En film görs som ett stycke bra musik: den har rytm, den har rörelser, den frambringar känslor med sina karaktärer, kameraarbete och klippning. Men längst fram är alltid berättelsen. Nu har denna berättarlust resulterat i filmen "Freedom of the Will" som är en historia om musikens kraft. I detta fall hur Beethovens musik kan ge oss alla en inre styrka som vi inte visste att vi hade. En historia berättad genom musik och människor med scener från Bonn, Wien, Budapest, New York, Washington D.C.

"En film som är högaktuell...och som satte igång många tankar"
P2 Klassisk morgon

"Tengstrand har gjort en gripande film om musikens makt"
Smålandsposten

Per Tengstrand debuterade med Helsingborgs Symfoniorkester redan vid tolv års ålder och har sedan dess kommit att bli en av Sveriges främsta konsertpianister. Han föddes 1968 i Växjö och har studerat för bland annat Hans Pålsson, Dominique Merlet och Romuald Sztern. Under åren har han spelat in skivor med verk av Brahms, Chopin och Beethoven. Han är också huvudpersonen i Magnus Gertten och Stefan Bergs dokumentärfilm Solisten.

Per har en otrolig teknik och säkerhet, något som inte minst visat sig i de utmärkelser som han har mottagit genom åren. Han har bland annat vunnit Cleveland International Piano Competition, fått den svenska kungliga medaljen Litteris et Artibu som den yngsta någonsin och när han tilldelades första pris för sina slutexamina vid konservatoriet i Paris, bröt publiken det 200 år gamla applådförbudet.

Idag bor Per i USA med sin fru där han har gör stor succé, både på konserter och skivor. Han arbetar regelbundet med de stora orkestrarna i Skandinavien och är konstnärlig ledare för Helsingborg Pianofestival och New Nordic Music Festival i New York.

Läs mer Dölj
Köp biljett

lördag 4 mars

Insläpp19:00 På scen19:30

Ordinarie pris

360 kr vid bord
320 kr på balkong

Student / Pensionär

320 kr vid bord
280 kr på balkong

Mer info

Klicka på Köp biljett för att komma till biljettförsäljningen och se platstillgång.

Förköpsförsäljningen stänger 2 timmar innan evenemanget börjar. De platser som inte sålts på förköp släpps till försäljning i dörren vid insläpp till det aktuella evenemanget.

För rullstolsanpassade platser boka biljetter via info@victoria.se.

Det räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och skippa onödiga utskrifter!

Har du fler frågor?
Du hittar svar på det mesta under Bra att veta. För frågor som rör biljettköp kontakta Kulturcentralen på info@kulturcentralen.nu eller 040-10 30 20.

Picknickteater

Detta är ett picknickevenemang, eller som vi brukar kalla det: Picknickteater. Det innebär att du får ta med dig egen mat och dryck till föreställningen.

Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa. Ta med det du är sugen på och glöm inte ta med glas och bestick!

Observera att mat inte får medhavas på balkongen, endast dryck och snacks.

Läs mer: Vad är picknickteater?

Mer om artisten