Dancing Victoria!

Helsinki-Cotonou Ensemble(BE/FIN)

Foto: Marit Kytöharju
More about the artist

Åttamannabandet Helsinki-Cotonou Ensemble blandar hejdlöst afrobeat med traditionella västafrikanska rytmer, voodoo sound, modern jazz och funkig groove med tydliga inslag av high-life och Weather Report-fusion – och skapar ett explosivt sväng med härlig energi! Gruppen är den finske jazzgitarristen Janne Halonen och den beninske slagverkaren och sångaren Noël Saïzonous gemensamma projekt.

Det hela började när Janne Halonen insåg att han var besatt. Han kunde inte sluta lyssna på Lionel Loueke, gitarristen i Herbie Hancock’s ensemble. Janne kände till att Loueke kom från Benin och bestämde sig att han var tvungen att veta vad roten till musiken var. Hans sökande tog honom till staden Cotonou i det västafrikanska landet Benin där han blev sammanförd med sångaren och slagverkaren Noël Saïzonou. Ett möte som ledde till vänskap och ett djupt musikalisk samarbete där de skapade sitt sound någonstans i gränslandet där finsk funk möter voodoo rytm, jazziga harmonier och själfulla texter.
 
2013 gjorde Helsinki-Cotonou Ensemble sin albumdebut och deras andra album "We Are Together" kom ut i mars 2018. Det senaste och självbetitlade albumet släpptes i maj 2021. Janne och Noël fortsätter att spela tillsammans med det imponerande bandet som består utav några av de bästa talangerna i genren. Gruppen nominerades till Årets bästa artist 2018 på den lokala Etnogalan.
 
På scen:
Noël Saïzonou – sång och slagverk
Janne Halonen – gitarr och sång
Sampo Riskilä – bas
Juha Räsänen – trummor
Jari Kanninen – keyboard
Mikko Pettinen – trumpet, keyboard och sång
Joakim ”Jusu” Berghäll – saxofon och sång
Kasheshi Makena – slagverk och sång
 
Obs! Detta är en stående konsert. Varken mat eller dryck får medtagas.

Read more Hide

More about the artist