Divanhana(BiH)

Foto: Albin Melez
More about the artist

Divanhana har lyckats sammankoppla ett samtida urbant uttryck med folkmusikgenren ”sevdalinka” som har en lång tradition i Bosnien-Hercegovina liksom stora delar av Balkanhalvön. Med ett filmiskt och klangrikt sound rör sig Divanhana i gränslandet mellan Sevdah, pop, jazz och klassisk musik, i sånger fulla av starka känslor och vemod. Musiken är nära besläktad med genrer som flamenco, fado och blues. Kärnan i genren är den bosniska kulturen och ursprungligen kommer ordet "sevdalinka" från turkiskans ”Sevda” som betyder kärlek.

Divanhana bildades 2009 av en grupp studenter vid Sarajevo Music Academy och debuterade samma år tillsammans med sångaren Vanja Muhović, som de spelade in två singlar med. Låtarna fick ett enormt genomslag och lockade till sig en stor skara lyssnare som ville höra mer. Deras första fullängdsalbum DERT släpptes 2011 och var resultatet av ett samarbete med den välkända tyska musikproducenten Walter Quintus.

Efter mer än fyra års arbete med att spela och komponera med artister både från Europa och andra delar av världen, släppte gruppen 2022 sitt fjärde studioalbum ”Zavrzlama”. Skivan har mottagit mycket positiva recensioner och hyllningar från framstående europeiska och internationella medier. Under två månader låg Zavrzlama etta på den europeiska radiolistan World Music Charts och på andraplats i kritikerpanelen Transglobal World Music Charts. Brittiska Songlines Magazine uppmärksammade speciellt Zavrzlama i tävlingen om årets Top of the World-album, och grundaren och mångårig redaktör för tidningen Simon Broughton beskriver albumet som årets sevdah-album. Läs recension av albumet i tidningen Lira.

På scen:
Selma Droce – sång
Larisa Lejla Droce - gitarr
Nedžad Mušović – dragspel
Neven Tunjić – piano
Azur Hajdarević – bas
Irfan Tahirović – slagverk

Ljudtekniker: Darko Saračević

Read more Hide

More about the artist