Ida Bang & The Blue Tears

Foto: Elvira Glänte
More about the artist

Det svenska blueshoppet Ida Bang – som Dagens Nyheter kallade henne – och hennes band The Blue Tears är ett av Sveriges främsta band på bluesscenen och gör musik som kanske enklast beskrivs som soulrock. I låtskrivandet hämtar de inspiration från blues, americana och soul från USA, men sätter det i ett nytt sammanhang – att växa upp i Stockholm med långa mörka vintrar – och landar i ett ett modernt retro-sound där det egna materialet blandas med guldkorn av covers som passerat genom Bangfiltret.

Kärleken för bluesen var det som förde dem samman och anledningen till att de bildade bandet 2013, vilket strax skulle komma att bli Ida Bang & The Blue Tears. Sedan starten för åtta år sedan har de turnerat flitigt över hela Europa och övertygat både publik och kritiker om att de är ett fantastiskt liveband. De har delat scen med storheter som Buddy Guy, Joss Stone och Beth Hart. Gruppen har mottagit flera fantastiska recensioner, bland annat i Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Barometern och Jefferson Blues Magazine, där de återkommande beskrivs som ett välbehövligt nytt, skickligt och nytänkande retro-/americana-band.

Bandet släppte under 2016 sitt första fullängdsalbum, "Possibilities" och våren 2019 sitt andra album ”Good To Me” – som efter en fantastisk recension i DN ledde till en utökad turné då de fick följa med som förband till ett av deras favoritband Lake Street Dive. Senaste singeln "Keep on keepin' on", producerad av Ida Bang och Elias Ortiz, är en riktig glädjedänga som visar vilken riktning bandet nu har tagit.

”Varmt och trevligt på ytan, men under händer det grejer. [...] Mer americana än regelrätt blues, mer lätthet än tunggung" - 4/5, DN

Sångerskan Ida Bang sjunger med stor inlevelse, intensitet och kraft och har gjort mycket för den nya, moderna bluesen i Sverige. Hon har bland annat setts som arrangör för Big Mama Blues Club på Fasching i Stockholm och har även grundat musikkollektivet Ladies Got The Blues, ett all-female band som lyfter fram bortglömda kvinnliga musiker i blueshistorien med utsålda föreställningar över hela landet.

På scen:
Ida Bang – sång
John Bernström – gitarr
Leo Henriksson – gitarr
Jonas Westberg – keyboard
Patrik Engström – bas
Leo Sund – trummor

Read more Hide

More about the artist