Helen Salim

Foto: Klara Bond
More about the artist

Sångerskan och kompositören Helen Salim är aktuell med sitt debutalbum. Hennes röst och musik har beskrivits som berörande, unik och sublim. Musik som lämnar avtryck och får lyssnaren att kliva in i ett berörande och berättande landskap av modern harmonik, kombinerat med en traditionell akustisk jazzsättning som ramas in av Helens mångfacetterade, kristallklara röst.

Att Helen Salim är uppvuxen i Skåne med persiska rötter och numera baserad i Stockholm, har gjort att hennes hennes musikaliska väg är under ständig utveckling. Efter att ha avslutat sina studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm tog Helen med sina egna kompositioner och klev in i studion tillsammans med ett gäng namnkunniga musiker inom svensk jazz. Den 10 september släpptes det omtalade debutalbumet "Imaginary Gardens" via norska skivbolaget AMP Music & Records. Helen sitter numera i styrelsen för Riksförbundet Svensk Jazz och Föreningen Sveriges Jazzmusiker för att bidra till jazzens utveckling i Sverige.

”Det är en nåd att stilla bedja om att ha sitt eget, djupt originella musikaliska universum redan från och med debutalbumet. Men Helen Salim behöver inte be.” (Alexander Agrell, Sydsvenskan 2021)

"Det finns inga svaga punkter i den här musiken. Det är en slags historia skriven i ljud, ord och fraser. Extremt subtilt och rent, med en passion för möten av andra kulturer och stilar.” (Jazz-fun, Berlin)

"...en röst som bottnar sig i ett traditionell förhållningssätt, men som använder mikrointervall på ett sublimt sätt och utnyttjar rösten som det steglösa instrument det faktiskt är." (Magnus Östnäs, Orkesterjournalen 2021)

På scen:
Helen Salim – sång
Hannes Bennich – altsaxofon
Britta Virves – piano
Tomas Sjödell – kontrabas
Jonas Bäckman – trummor

Read more Hide

More about the artist