Dancing Victoria!

Fanfare Ciocărlia - Support: Folkdivizjon

Foto: Arne Reinhardt
More about the artist

De har kallats för världens snabbaste brassband; Fanfare Ciocărlias oöverträffade talang att förena balkanblås och romska bröllopsmelodier med stänk av jazz, pop och rock, allt framfört med galen precision i ett halsbrytande tempo, har gett dem kultstatus och en självklar plats på den musikaliska världskartan. Nu kommer de till Victoriateatern med sitt 25-årsjubileumsalbum i bagaget. Dessutom får vi nöjet att höra det unga, röjiga Malmöklezmerbandet Folkdivizjon som värmer upp publiken inför konserten!

En till synes oändlig och gropig väg slingrar sig förbi böljande kullar som inte vill kallas berg – någonstans i nordöstra Rumänien nära Moldaviens gräns. Förbi hus som ser ut att vara utkastade i landskapet av Chagall på måfå. Sneda och djärvt färgglada står de i leran, med fönster som tittar storögt på förbipasserande. Vid något tillfälle gör resenären en sista tvär vänstersväng och når slutligen födelseplatsen för ett av de mest otroliga fenomenen inom brassmusik: Zece Prăjini – platsen där allt började för Fanfare Ciocărlia. Här, 1997, bestämde sig 12 musiker för att erövra världen med djupa stötar från tubor och tenorhorn som blandas i vild kakofoni med trumpeter och saxofoner.

Att släppa loss den östeuropeiska brassmusikens glädjefulla kraft i världen var tanken! Redan 1998 då gruppen släppte sitt första album befäste de allvaret med sitt uppdrag; trumpetaren Radulescu sa då: "... just wait and see - at some point we're going to play on Mars". Sedan detta uttalande har bandet rest miljontals kilometer på otaliga turnéer i sina försök att nå den röda planeten.

Två och ett halvt decennier, tusentals shower och 9 studioalbum senare, stod Fanfare Ciocărlia på toppen av sin karriär. Så kom pandemin. Som för miljontals andra artister runt om i världen betydde detta ett abrupt stopp för allt arbete. Men, medan världen verkade stå stilla, blev bandets många fans aktiva och hjälpte dem att fullborda sitt sedan länge planerade 25-årsjubileumsalbum, både med ekonomiskt stöd och uppmuntrande ord. Resultatet får vi nu höra. Albumet "It Wasn't Hard To Love You" är en musikalisk hyllning till Fanfare Ciocărlias fans. Det är det senaste kapitlet i berättelsen om ett stort band från en liten by, ett band vars högsta önskan är att få folk att le och dansa för en lång tid framöver!

Support:
FOLKDIVIZJON
Folkdivizjon är ett Malmöbaserat klezmerband som grundades 2018. De har spelat runtom i Sverige på bland annat Malmöfestivalen, Talang samt på ett flertal andra fester, bröllop och galor. Med influenser från traditionell judisk musik och balkanmusik, spelar bandet allt från ösiga danslåtar till vackra ballader.

På scen i Folkdivizjion:
Markus Cederholm - klarinett
Love Bragé - sopransaxofon
Vidar Hansteen Jörgensen - tenorsaxofon
Lukas Flink - trombon
Hjalmar Nordkvist - trombon
Lukas Hultman - dragspel
Nicole Bouchikas - tuba
Alvin Samuelsson - slagverk
Olof Larsson - slagverk
Instagram | Facebook

Obs! Detta är en stående konsert. Varken mat eller dryck får medtagas.

Read more Hide

More about the artist