Emile Parisien & Vincent Peirani Duo - Abrazo(FRA)

Foto: JP Retel
More about the artist

Denna franska duo bestående av dragspelaren Vincent Peirani och sopransaxofonisten Emile Parisien har spelat ihop sedan 2010 och sedan dess bildat det som antagligen är en av de mest extraordinära ensemblerna inom europeisk jazz. Duon beskriver sitt gemensamma projekt som ett äktenskap med med upp- och nedgångar, och frågar sig: vad kan vara mer normalt? Duon är aktuell med sin skiva "Abrazo" som inte inspirerat av en speciell kompositörs verk utan av en konstform, en kultur: tangon. Dess elegans, dess melankoli och kraften i dess rytmer och melodier.

Abrazo. Omfamning. Ibland den av ens danspartner, ibland en broderlig kram. Det är nog det som bäst beskriver samspelet mellan de två. Peirani och Parisien spelar inte originalmaterialet, de leker med det. Stycken skrivna av mästare som Astor Piazzolla, Tomás Gubitsch eller Xavier Cugat är bara en del av repertoaren. Duons interaktion och det exceptionella och innovativa sätt som de hanterar sina respektive instrument gör att de skapar något helt magiskt där ingredienserna verkar kunna komma från vad som helst: traditionell eller modern jazz, fri avantgarde, klassiskt, folkmusik, rock, elektronika – ny eller gammal musik – törsten efter det nya och längtan efter äventyr verkar omättlig.

Det finns förmodligen få musiker som känner varandra såväl som Peirani och Parisien. De har gett över 1000 konserter tillsammans under de senaste tio åren, mer än 600 av dem som duo. De träffades 2010 och 2014 släpptes deras första album, "Belle Epoque" på ACT-etiketten och sedan gick allt sig mycket snabbt. På bara några månader spelade de i de stora konserthusen och festivalerna i Frankrike och Tyskland, sedan runt om i världen – i Asien, Latinamerika, USA, Kanada och hela Europa. Internationella priser följde snart: the Echo Music Award for Jazz från Deutsche Phono-Akademie, Les Victoires du Jazz i Frankrike, German Record Critics’ Award, samt utmärkelser i flera jazzmagasin.

På scen:
Emile Parisien – sopransaxofon
Vincent Peirani – dragspel

Read more Hide

More about the artist