Glad sommar, vi ses i höst!

Kansliet håller sommarstängt och vi är tillbaka den 12 augusti. Under denna period har vi begränsad möjlighet att svara på mail och telefon och ber er i första hand vända er till Kulturcentralen via e-post: info@kulturcentralen.nu alt. tel: 040-10 30 20, som har hand om vår biljettförsäljning.

Svante Söderqvist Trio

Foto: Fabian Rosenberg
Mer om artisten

Kontrabasisten och cellisten Svante Söderqvist har under drygt tjugo år som musiker gjort sig känd som en av landets främsta jazzbasister. Adam Forkelid är en av Sveriges mest anlitade jazzpianister och Calle Rasmusson är en mångsidig musiker, som jazztrummis har han gjort sig känd som en av de absolut bästa i landet – tillsammans bildar de en mycket samspelt trio! Musiken är i huvudsak egenkomponerad, med tydlig melodisk och rytmisk utgångspunkt och med element, utöver jazzen, från både folkmusik och klassisk musik. Adam Forkelid och Calle Rasmusson gör ett stort kreativt avtryck i formandet av musiken genom bländande musikalitet och spelskicklighet.

Svante Söderqvist har under åren turnerat och spelat in skivor med en lång rad svenska jazzartister, däribland Rigmor Gustafsson Magnus Lindgren, Peter Asplund, Joakim Milder och Mathias Algotsson med flera. Dessutom har han varit anställd jazzmusiker vid Estrad Norr i Jämtland samt medverkat i uppsättningar på landets större teaterscener. På senare år har han även tagit ett steg mot den klassiska världen med återkommande frilansuppdrag för olika klassiska ensembler, och han är även aktiv inom svensk folkmusik med flera välrenommerade grupper och projekt.

”Samexistensen i sättningen är ändå förbluffande. Tillfredsställs av en häpnadsväckande brokig blandning nyskrivna låtar, sammanhållna och destillerade ur ett framgångsrikt koncept. Instrumentalisternas färdigheter imponerar i varje dynamiskt alster. Och vilken överraskning att få lära känna Svante Söderqvists stora talang för komponerande.” - Mats Hallberg, Kulturbloggen 2020

År 2018 startades den första egna gruppen Svante Söderqvist Trio, och i tillägg till kontrabasen spelar han här även sitt ursprungliga huvudinstrument cello i stor omfattning. Genom att använda stråkspel på både bas och cello och även sångliga inslag skapas ett mångfasetterat solistiskt uttryck vilket gör att jazztrioformatet känns både varierat och nyskapande.

Debutalbumet ARRIVAL släpptes 2020 på skivbolaget Naxos och skivan togs emot oerhört väl av både recensenter och publik.

”…hur kan en musiker och orkesterledare skapa och spela denna egenartade musik men ändå inte dominera utan få slutresultatet att bli en samspelt enhet? Egentligen har recensionsutrymmet redan tagit slut, annars hade jag kunnat skriva en essä om Svante Söderqvists första album i eget namn.” - Bengt Eriksson, LIRA 2020

I december 2023 släpps bandets andra studioalbum The Rocket (Caprice Records) som blir en tydlig fortsättning/utveckling från första skivan. Estniska accordeonisten Tuulikki Bartosik och klarinettisten Klas Lindquist medverkar som gästsolister och albumet tillägnas den pågående kampen för fred i Europa.

På scen:
Svante Söderqvist – kontrabas, cello och röst
Adam Forkelid – piano
Calle Rasmusson – trummor och slagverk

Läs mer Dölj

Mer om artisten