Somi: Zenzile - The Reimagination Of Miriam Makeba(US)

Foto: Chris Schwagga
Mer om artisten

Den hyllade amerikanska sångerskan och låtskrivaren Somi Kakoma blandar på ett unikt och stilfullt sätt modern soul, jazz och pop med influenser av afrikanska klanger och rytmer. Hon uppträder på Victoriateatern på internationella kvinnodagen den 8 mars, med sin hyllning till Miriam Makeba. Somis musik sträcker sig över världarna av afrikansk jazz, soul och pop med en nyvunnen lätthet och en röst som Vogue Magazine helt enkelt kallar ”Superb!". Hon är just nu aktuell med albumet Zenzile: The Reimagination Of Miriam Makeba, där hon i nya arrangemang tolkar den legendariska sydafrikanska sångerskan och politiska aktivisten Miriam Makeba. En själfull hyllning till Makebas extraordinära bidrag till afrikansk populärmusik och global jazz.

I sitt ofta mycket samhällsorienterade artistliv var Miriam Makeba en symbol för kampen mot apartheid i Sydafrika, en FN-delegat, en kulturell ambassadör i populärmusikens kommersiella arena – och en av världen mest kända afrikanska artister. Makeba blev 1966 första afrikanska kvinna att vinna en amerikansk Grammy, för ett album med folkmusik tillsammans med Harry Belafonte. Med sina mest kända sånger formulerade Makeba ett slags omedelbart attraktiv etno-pop med en elegant jazzig globalitet: ett internationellt afrikanskt sound, som förebådade världsmusiken 20 år senare. Pata Pata blev en världshit 1967, och spelas fortfarande, liksom hennes nästan lika stora hitlåt Click song, som fått sin titel efter de klickande konsonanterna i xhosa-språket.

Somi Kakoma föddes i Illinois 1981 till föräldrar som invandrat från Rwanda och Uganda. Hon släppte sitt debutalbum 2003 och har sedan dess byggt en karriär med sitt unika en transatlantiskta sound. Hennes senaste album Petite Afrique (Sony 2017) är en vågad och relevant omformning av vad "jazz" och "afrikansk musik" betyder - både var för sig och för varandra. Albumet, som berättar historien om afrikanska immigranter mitt i ett gentrifierat Harlem i New York, vann 2018 NAACP Image Award för Outstanding Jazz Album.

Somis album Zenzile är en del av ett större projekt inspirerat av livet och arvet efter Miriam Makeba – som även inkluderar ett modernt jazzteaterstycke som heter "Dreaming Zenzile" skrivet av Somi – som spelas på broadway. Projektet är till stor del inspirerat av Somis återkommande drömmar om att vara i konversation med Makeba. Drömmar som Somi började ha efter förlusten av sin far. Stycket och albumet är därför en reflektion över både Makebas biografi och de drömda samtalen. Ordet "Zenzile" är faktiskt Makebas riktiga förnamn, som betyder "du har gjort det mot dig själv" på hennes modersmål Xhosa. Kort sagt, detta verk är tänkt att vara en beskrivning av bördorna och friheten som följer med sångens gåva.

På scen:
Somi – sång
Liberty Ellman – gitarr
Linda Sikhakhane – sax och trumpet
Toru Dodo – piano
Ben Williams – bas
Otis Brown III – trummor

Läs mer Dölj

Mer om artisten