Sevdalini ft. Zanin Berbić(SE/BiH)

Foto: Josephine Hildor (Sevdalini), Zanin Berbic (Amin Zrno)
Mer om artisten

Smärta, melankoli och lidelse. Sevdah har kommit att betyda många saker genom åren, men ursprungsbetydelsen av ordet är kärlek. Malmökvartetten Sevdalini framför denna afton sin gripande tolkning av musikskatten – sånger och poesi om passionerad kärlek, smärta och svidande avsked. Ensemblen gästas av den unga och genuina sångaren från Bosnien och Hercegovina: Zanin Berbić, samt slagverkaren Stephan Jarl och kontrabasisten Jesper Nordberg. Detta blir en konsert fylld av kärlek, längtan, glädje och musikalisk stringens.

Kvartetten Sevdalini bildades 2017 och består av sångaren Mehmed Jakic, violinisten Samuel Lundström, cellisten Clara Ljungkvist och gitarristen David Kappelmark. I sitt skapande låter musikerna sina olika musikaliska bakgrunder influera musiken och samtidigt som vi känner av rytmen från Sarajevos pulserande gator, går det att höra stråk av både klassisk musik, svensk folkmusik och flamenco. Mycket av musiken som kommer att finnas med på Sevdalinis kommande andra album, framförs för första gången någonsin denna kväll.

Den traditionella lyriska sången som kallas för Sevdalinka har sitt ursprung på Balkan och är djupt rotad i Bosnien och Hercegovina, men även i Serbien, Montenegro, Kroatien och Nordmakedonien. Musiken har tolkats och framförts i över 500 år och uppkom i mötet mellan olika kulturer och traditioner i Bosnien och Hercegovina, med influenser från Osmanska riket och Orienten, från Österrike och övriga Europa.

Zanin Berbić föddes 1996 i Gradačac i Bosnien och Hercegovina. Han har en magisterexamen i etnomusikologi och har turnerat som sångare och musiker sedan 2013. Zanin har otaliga uppträdanden bakom sig både i hemlandet och internationellt; på egen hand, men också tillsammans med många kända tolkare av folkmusik som Emina Zečaj, Beba Selimović, Zehra Deović,Zora Dubljević, Muhamed Mujkanović och Omer Pobrić m. fl.

Förutom att sjunga behärskar Zanin flera musikinstrument och han kommer att framföra Sedvalinka så som det gjordes för flera hundra år sedan – ackompanjerad av saz, stränginstrumentet som kom att sätta sin prägel på musiken i Bosnien under det Osmanska riket. Zanins repertoar är mycket bred men består huvudsakligen av sånger som sällan sjungs och nästan fallit i glömska.

År 2020 har Zanin tillsammans med Dr. Samir Vranic gett ut boken ”Zaboravljeno blago” (Det bortglömda skatten) som är en samling av över hundra gamla Sevdalinkasånger med notskrift. Han är medlem i Musicology Society of the Federation of Bosnien och Hercegovina, samt Association of Traditional Music – ICTM National Committee i Bosnien och Hercegovina.

Läs mer Dölj

Mer om artisten