Robin McKelle - Impressions of Ella(US)

Foto: Frank Bullitt
Mer om artisten

Den amerikanska sångerskan Robin McKelle bjuder på en varierad och mångfacetterad melodik och en drivande rytmik. Hon besitter en av de få röster som med lätthet korsar gränsen mellan klassisk rhythm and blues och traditionell jazz. Hennes senaste album "Impressions of Ella" släpps i början av mars 2023 och i och med det återvänder Robin till den stora amerikanska sångboken och ger oss sin hyllning till Ella Fitzgeralds musik i klassisk "old school"-anda, men med ett modernt jazzsound.

Robin McKelle började redan i femårsåldern sjunga i kyrkan där hennes mor var körledare. Med ett naturligt gehör och en stor kärlek till musik fortsatte hon sedan studera både klassiskt och jazzpiano, horn, musikteater och opera. Först vid universitetet i Miami och sedan vid Berklee College of Music – dit hon senare också återvände som lärare på fakulteten och undervisade i sång under början av 2000-talet. Hon hämtade sina tidiga influenser från storheter som Aretha Franklin, Gladys Knight, Donny Hathaway och Nina Simone och har ofta jämförts med Ella Fitzgerald.

Genom att knipa en tredjeplats i Thelonious Monk vocal jazz-tävlingen 2004, etablerade hon sig som ett namn på scenen. Debutalbumet "Introducing" från 2006 nådde högt på försäljningslistor världen över och hon har sedan dess släppt ytterligare sex kritikerrosade album. McKelle har uppträtt med en mängd artister både inom jazz-, rock- och popvärlden, inklusive Bobby McFerrin, Herbie Hancock, Pee Wee Ellis, Fred Wesley, Gregory Porter, Michael McDonald, Lee Fields, Henry Butler, Terence Blanchard, Wayne Shorter, Bebe Winans. Hon har även varit solist i Boston Pops-orkestern.

Bland flera utmärkelser har McKelle tagit emot jazzsångspriset från National Foundation for the arts, ett Cleo Laine-stipendium, och 2011 hedrades hon med det framstående Berklee College alumni-priset.

"Impressions of Ella" är inte bara en hyllning till den stora Ella utan var också ett tillfälle för Robin att spela in ett klassiskt jazzalbum som trotsar tiden tillsammans med en otrolig grupp musiker. "Impressions of Ella" har Kenny Barron på piano, Peter Washington på bas och Kenny Washington på trummor med specialgäst, Kurt Elling på "I Won't Dance".

Med sig på scen för att framföra repertoaren har hon några av de bästa jazzmusikerna på New York-scenen idag: Jonathan Thomas på piano, Eric Wheeler på bas och Jonathan Barber på trummor.

Läs mer Dölj

Mer om artisten