Nomfusi(ZA)

Foto: Emp Cyclone
Mer om artisten

Med en slående, stor röst, glädje och massor av charm bjuder den sydafrikanska sångerskan Nomfusi oss på en sprudlande blandning av afropop, afrosoul, gospel och ballader med maskandi-gitarrer och groovy sydafrikanska township-rytmer. Nomfusi har vunnit respekt över hela världen för sina energiska scenframträdanden och det sägs att hon förvandlas till dynamit i samma ögonblick som hon greppar en mikrofon.

Nomfusi föddes i townshipen KwaZakhele i Eastern Cape och växte upp tillsammans med en ensamstående mor, medan hennes far avtjänade ett långt fängelsestraff. Hennes mor, som var medicinkvinna, tog med Nomfusi till veckovisa Sangoma-ritualer kända som "Intlombe", där hon snart utvecklade en kärlek för att uppträda och skapade sin konstnärliga identitet genom att dansa och sjunga i timmar. Tragiskt nog blev Nomfusi föräldralös redan vid tolv års ålder när hon förlorade sin mamma till HIV. Nomfusis moster tog in henne och hennes syskon, men också mostern föll offer för samma dödliga sjukdom tre år senare.

Nomfusi lät sig dock inte nedslås av sin situation och har nu blivit en av Sydafrikas starkast lysande och mest kända stjärnor. Nomfusi strävar efter att inspirera andra med sin världsbild att "livet handlar om val" och att "man måste övervinna sinnets fattigdom först". Nomfusi gör uppsökande arbete på skolor för utsatta ungdomar i Soweto, Swaziland och Malawi och försöker skapa de möjligheter som hon saknade, för nästa generation. Dessutom blev hon nyligen ambassadör för MES, en Hillbrow-baserad NPO som hjälper hemlösa att komma på fötter igen och återintegrera sig i samhället.

Nofusi har uppträtt över hela Europa och Kanada på prestigefyllda festivaler inklusive WOMAD, FMM Sines, Lugano Jazz, Stimmen och Afrikadey och delat scener med stora stjärnor som Angelique Kidjo, Hugh Masekela och Lionel Richie.

Med "The Red Stoep", hennes nya album som släpptes 2021, bjuder Nomfusi in alla att uppleva hennes afrikanska arv genom musiken.

På scen:
Nomfusi Ngonyama – sång
Mark Williams – gitarr och kör
Sebastian Gieck – bas
David Wöhrer – trummor
John Amoako – keyboard

Läs mer Dölj

Mer om artisten