-

Mostar Sevdah Reunion(BiH)

Foto: Ivan Radoja
Mer om artisten

Mostar Sevdah Reunion är inte vilken grupp som helst. Den bosniska gruppen har kommit att bli en institution i hemlandet, som gör rum för hela världen i sina tolkningar av den traditionella musiken sevdalinka – från rebetika, flamenco, fado, salsa till jazz, blues, pop, funk och schlager. Musiken är i många fall uråldrig, nästan undantagslöst förtvivlat sorgesam och framförd med en mjuk innerlighet. Gruppen är aktuell med sitt tolfte album.

Mostar Sevdah Reunions ådra är sevdah. Förutom att Sevdah är traditionell bosnisk musik, är det också ett sätt att leva och vara på. Ett sätt att förhålla sig till livet, att känna. Den melankoliska, smärtsamma, kraftfulla sevdahsången ger en musikalisk upplevelse som får bröstet att fyllas och hjärtat att dunka med hårda slag.

Gruppen bildades i staden Mostar i Bosnien och Hercegovina. En samling musiker träffades och spelade i en källare till skenet av stearinljus under stadens belägring i början av 90-talet – som en sorts protest eller snarare ett överlevnadsstrategi. Efter kriget återförenades de och samlades kring den traditionella sevdalinkan – en musikform lika oupplösligt blandad som folkmusik brukar.

Under åren har bandet sett medlemmar komma och gå och storheter som Šaban Bajramović, Ljiljana Buttler och Esma Redžepova som alla vid olika tillfällen medverkade i Mostar Sevdah Reunion, finns inte längre i livet men arvet efter dem finns kvar i allra högsta grad och vårdas med respekt av de återstående musiker. Åtminstone gitarristerna Sandi Duraković och Milić Petrović har varit med hela vägen från start.

Det är en härlig mix av förstklassiga musiker med en enorm musikalisk mångfald, som tillsammans bildar en enhet som under varje framträdande bjuder på en upplevelse en sent ska glömma.

På scen:
Antonija Batinić – sång
Ivan Radoja "Vanja" - fiol och kör
Milić Petrović "Mišo" - gitarr och kör
Sandi Duraković - gitarr och kör
Gabrijel Prusina - piano och keyboards
Marko Jakovljević – bas och kör
Senad Trnovac – trummor

Läs mer Dölj

torsdag 4 maj ( Fler datum: )

Insläpp19:00 På scen19:30

Ordinarie pris

400 kr vid bord
360 kr på balkong

Student / Pensionär

360 kr vid bord
320 kr på balkong

Mer info

Klicka på Köp biljett för att komma till biljettförsäljningen och se platstillgång.

Förköpsförsäljningen stänger 2 timmar innan evenemanget börjar. De platser som inte sålts på förköp släpps till försäljning i dörren vid insläpp till det aktuella evenemanget.

För rullstolsanpassade platser boka biljetter via info@victoria.se.

Det räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och skippa onödiga utskrifter!

Fullbokat eller har du fått förhinder?
Vi hänvisar till Ticketswap för andrahandsförsäljning av biljetter. Där kan du enkelt hitta alla våra evenemang och ladda upp din biljett och du som är på jakt efter biljetter kan enkelt se om det finns biljetter som säljes.

Har du fler frågor?
Du hittar svar på det mesta under Bra att veta. För frågor som rör biljettköp kontakta Kulturcentralen på info@kulturcentralen.nu eller 040-10 30 20.

Picknickteater

Detta är ett picknickevenemang, eller som vi brukar kalla det: Picknickteater. Det innebär att du får ta med dig egen mat och dryck till föreställningen.

Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa. Ta med det du är sugen på och glöm inte ta med glas och bestick!

Observera att mat inte får medhavas på balkongen, endast dryck och snacks.

Läs mer: Vad är picknickteater?

Mer om artisten