Glad sommar, vi ses i höst!

Kansliet håller sommarstängt och vi är tillbaka den 12 augusti. Under denna period har vi begränsad möjlighet att svara på mail och telefon och ber er i första hand vända er till Kulturcentralen via e-post: info@kulturcentralen.nu alt. tel: 040-10 30 20, som har hand om vår biljettförsäljning.

-

Mostar Sevdah Reunion(BiH)

Foto: Ivan Radoja
Mer om artisten

Mostar Sevdah Reunion är inte vilken grupp som helst. Den bosniska gruppen har kommit att bli en institution i hemlandet, som gör rum för hela världen i sina tolkningar av den traditionella musiken sevdalinka – från rebetika, flamenco, fado, salsa till jazz, blues, pop, funk och schlager. Musiken är i många fall uråldrig, nästan undantagslöst förtvivlat sorgesam och framförd med en mjuk innerlighet. Gruppen är aktuell med sitt tolfte album.

Mostar Sevdah Reunions ådra är sevdah. Förutom att Sevdah är traditionell bosnisk musik, är det också ett sätt att leva och vara på. Ett sätt att förhålla sig till livet, att känna. Den melankoliska, smärtsamma, kraftfulla sevdahsången ger en musikalisk upplevelse som får bröstet att fyllas och hjärtat att dunka med hårda slag.

Gruppen bildades i staden Mostar i Bosnien och Hercegovina. En samling musiker träffades och spelade i en källare till skenet av stearinljus under stadens belägring i början av 90-talet – som en sorts protest eller snarare ett överlevnadsstrategi. Efter kriget återförenades de och samlades kring den traditionella sevdalinkan – en musikform lika oupplösligt blandad som folkmusik brukar.

Under åren har bandet sett medlemmar komma och gå och storheter som Šaban Bajramović, Ljiljana Buttler och Esma Redžepova som alla vid olika tillfällen medverkade i Mostar Sevdah Reunion, finns inte längre i livet men arvet efter dem finns kvar i allra högsta grad och vårdas med respekt av de återstående musiker. Åtminstone gitarristerna Sandi Duraković och Milić Petrović har varit med hela vägen från start.

Det är en härlig mix av förstklassiga musiker med en enorm musikalisk mångfald, som tillsammans bildar en enhet som under varje framträdande bjuder på en upplevelse en sent ska glömma.

På scen:
Antonija Batinić – sång
Ivan Radoja "Vanja" - fiol och kör
Milić Petrović "Mišo" - gitarr och kör
Sandi Duraković - gitarr och kör
Gabrijel Prusina - piano och keyboards
Marko Jakovljević – bas och kör
Senad Trnovac – trummor

Läs mer Dölj

Mer om artisten