- Lovisa Samuelsson Quartet, Christian Wallumrød Ensemble, Johanna Borchert, Johanna Elina Sulkunen

Lux Boreal - Nordisk musikfestival

Foto: Fr. v. Per Kristiansen, Colin Eick, Frank Schemmann, Julie Montauk
Mer om artisten

Lux Boreal är en ambulerande festival som rör sig genom Sverige, Norge, Danmark och Finland. Under dessa två kvällar presenteras fyra ensembler från fyra nordiska länder – två per kväll. Festivalen är en hyllning till den oberoende musikscenen i regionen, med kompositörer och artister som lekfullt formar sitt eget musikaliska språk och skapa vägar mellan pop, jazz, samtida klassisk och elektronisk musik. Konserter som kommer väcka din nyfikenhet och ta dig med på ett ljudäventyr som är avväpnande vackert.

Observera att festivalen sträcker sig över två dagar och att det är separata biljetter för respektive dag.

Tisdag 9 maj

LOVISA SAMUELSSON QUARTET (SE)

HEMSIDA | BANDCAMP | SPOTIFY

Stockholmsbaserade artisten, multiinstrumentalisten och kompositören Lovisa Samuelsson framför musik från sitt senaste album STAD/DIS som valdes ut till ett av årets tio bästa album av Kulturredaktionen, Sveriges Radio P1.

"Musiken är oftast drömsk, framskrider långsamt och stundtals majestätiskt...Uppgiften att artbestämma är egentligen omöjlig... Ibland märks traditionen från Singer/Songwriters, å andra sidan meditativ kammarmusik, ibland filmiska stämningar mot jazziga förhöjningar. Viktigt att säga att musiken aldrig blir överlastad eller onaturligt infallsrik. Istället bildar låtarna ett sammanhängande mönster av sagolikt vackra och meningsfulla sekvenser…" - Mats Hallberg, Kulturbloggen

På scen:
Lovisa Samuelsson - cello, gitarr, piano, sång
Per Norin - tangenter, sång
Felisia Westberg - bas, sång
Anna Lund - trummor, sång

CHRISTIAN WALLUMRØD ENSEMBLE (NO)

HEMSIDA | BANDCAMP

Christian Wallumrød anses som en av Norges mest framstående musiker och kompositörer på den samtida musikscenen och Christian Wallumrød Ensemble (CWE) är ett av hans huvudprojekt. Wallumrøds mångåriga samarbete med producenten Manfred Eicher har resulterat i fem album med ensemblen på ECM Records. De har även släppt skivorna Kurzsam och Fulger (2016) och Many (2020) på Hubro Music. Samtliga album har mötts med stor entusiasm bland kritiker och publik runt om i världen och flera av dem har även hamnat på olika årets-bästa-listor både i nationella och internationella medier.

Sedan 2014 har CWE bestått av:
Espen Reinertsen – saxofon, blockflöjt, elektronik
Eivind Lønning – trumpet, elektronik
Tove Törngren Brun – cello, elektronik
Per Oddvar Johansen – trummor, vibrafon, elektronik
Christian Wallumrød – piano, harmonium, elektronik

Onsdag 10 maj

JOHANNA BORCHERT (DE/DK)

HEMSIDA | BANDCAMP | SPOTIFY

Köpenhamnsbaserade, tyska sångerskan och pianisten Johanna Borchert har sedan hennes första album FM Biography imponerat både jazz- och poppubliken. Den tyska offentliga radiostationen BR5 förklarade skivan som ett "mästerverk av tysta toner" och Süddeutsche Zeitung hörde "ett nytt kosmos av ljud fullt av harmoniskt balanserade kontraster" och hon har jämförts med artister som Laurie Anderson, Joni Mitchell, Tori Amos och Björk samt med Kate Bushs senare verk.

Nu har Borchert släppt det kraftfulla nya albumet Amniotic som återigen positionerar sig i gränslandet mellan genrer. I centrum för sångerna och improvisationerna är hennes raffinerade spel på flygeln, rotat i jazz och klassisk musik, med sin dynamiska, karismatiska röst. Amniotics sånger är intensiva och kretsar kring temat livets utveckling innan, under och omedelbart efter födseln.

På scen:
Johanna Borchert – piano och sång
Simon Toldam – tangentbord
Peter Bruun – trummor

JOHANNA ELINA SULKUNEN (FI/DK)

HEMSIDA | SOUNDCLOUD | SPOTIFY

Köpenhamnsbaserade Johanna Sulkunen är en finsk experimentell sångerska, kompositör och improvisatör. Under början av hennes karriär märkes hon främst som en spännande röst på den alternativa jazzscenen, men nu har Sulkunen utökat sitt konstnärsskap till att spänna över allt från jazz och alternativ pop till fri improvisation, elektronisk musik och avantgarde.

Sulkunen har släppt två kritikerrosade soloalbum under namnet Johanna Elina och är en del av den prisbelönta vokalensemblen IKI. 2018 lanserade hon det experimentella soloprojektet Sonority, och sedan dess har symbiosen mellan sång och elektronik varit i centrum för hennes skapande. Hon arbetar ständigt tillsammans med andra artister och har uppträtt med ikoniska jazz- och impromusiker som Tomasz Stanko, Axel Dörner, Koichi Makigami och många fler. Hennes skapande sträcker sig över ett stort spann och hon har samarbetat både med dansare, poeter och filmskapare.

"Ett mycket fascinerande album från en artist som vågar ta steget långt utanför det etablerade". - LIRA

Läs mer Dölj

tisdag 9 maj ( Fler datum: )

Insläpp19:00 På scen19:30

Ordinarie pris

240 kr vid bord
200 kr på balkong

Student / Pensionär

200 kr vid bord
160 kr på balkong

Mer info

Klicka på Köp biljett för att komma till biljettförsäljningen och se platstillgång.

Förköpsförsäljningen stänger 2 timmar innan evenemanget börjar. De platser som inte sålts på förköp släpps till försäljning i dörren vid insläpp till det aktuella evenemanget.

För rullstolsanpassade platser boka biljetter via info@victoria.se.

Det räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och skippa onödiga utskrifter!

Fullbokat eller har du fått förhinder?
Vi hänvisar till Ticketswap för andrahandsförsäljning av biljetter. Där kan du enkelt hitta alla våra evenemang och ladda upp din biljett och du som är på jakt efter biljetter kan enkelt se om det finns biljetter som säljes.

Har du fler frågor?
Du hittar svar på det mesta under Bra att veta. För frågor som rör biljettköp kontakta Kulturcentralen på info@kulturcentralen.nu eller 040-10 30 20.

Picknickteater

Detta är ett picknickevenemang, eller som vi brukar kalla det: Picknickteater. Det innebär att du får ta med dig egen mat och dryck till föreställningen.

Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa. Ta med det du är sugen på och glöm inte ta med glas och bestick!

Observera att mat inte får medhavas på balkongen, endast dryck och snacks.

Läs mer: Vad är picknickteater?

Mer om artisten