Information med anledning av covid-9

På grund av den rådande situationen har vi tvingats att ställa in ett flertal av våra programpunkter. Läs mer under fliken "Coronainfo" för information om återköp eller läsa mer om hur du kan stödja oss genom Coronakrisen. Vi ber er ha överseende med att det kan ta lite längre tid att få kontakt med biljettkassan hos Kulturcentralen, då de har reducerade öppettider och hög belastning just nu. Tack för visad förståelse.

Lover

Johanna Jarl Kvartett - Feat. Tomas Franck

Mer om artisten

Malmösångerskan Johanna Jarl släpper albumet "Lover" bestående av nytolkningar utav några av våra främsta jazzstandards, i arrangemang av pianisten Sven-Erik Lundeqvist. Med klassiker som "Nancy With That Laughing Face", "Hello Dolly", "In The Wee Small Hours Of The Morning" och "St. James Infirmary", får vi tillsammans med Johanna Jarl, Sven-Erik Lundeqvist, basisten Johnny Åman, trummisen Olle Dernevik och tenorsaxofonisten Tomas Franck, höra en repertoar som verkligen åskådliggör jazzens kommunikativa värde. Ledorden är själfullhet, samspel och improvisation.

Våren 2012 träffades pianisten Sven-Erik Lundeqvist och sångerskan Johanna Jarl på Malmös jazzscen för första gången. Spelkemin klaffade direkt och de inledde ett samarbete som resulterat i en lång rad spelningar både på hemmaplan och utomlands och nu presenterar de albumet "Lover", som spelades in i Barcelona och Malmö under hösten 2019.

På scen:
Johanna Jarl - Sång
Sven Erik Lundeqvist - Piano
Johnny Åman - Bas
Olle Dernevik - Trummor
Featuring: Tomas Franck-Tenorsaxofon

Johanna Jarls röst har beskrivits som djup och karaktärsrik med en stark berättande förmåga. Inspirerad av artister som Billie Holiday, Chet Baker och Frank Sinatra började hon redan som tonåring uppträda i sin hemstad, Malmö. Hon studerade vid musikgymnasiet och efter studenten upptäckte hon som 19-åring Barcelona och började sjunga på jazzklubbarna där. Under 2000-talet har hon bott i Barcelona i omgångar och skapat sig ett musikaliskt sammanhang att alltid kunna komma tillbaka till. Johanna har provat många olika vägar inom musik och teater, och hon har genom åren grävt djupt i jazzrepertoaren och undersökt kompositörer som Cole Porter, Duke Ellington, Thelonius Monk, Bill Evans och många fler. Hon är en av de mest aktiva sångerskorna på jazzscenen i Malmö.

”Johanna Jarl släppte loss en betydligt mörkare, bredare och kraftfullare röst än Billie Holiday och tog sig nu an sångerna med intensitet och fullt fokus. Hon höll sig nära melodierna med små variationer och hällde extra mycket känsla i balladerna” – Alexander Agrell, Sydsvenskan, 2017 (Angående Tribute to Billie Holiday & Lester Young)

Sven-Erik Lundeqvist är utbildad vid jazzmusikerutbildningen på Musikhögskolan i Malmö och fullbordade sin masterutbildning 2011. Han är en av de pianister som anlitas mest här i Sverige och har bland annat spelat med Håkan Broström, Gunhild Carling, Claes Jansson, Anders Bergcrantz och Jan Allan.

Johnny Åman är ursprungligen från Finland men är bosatt i Malmö sedan många år. Han är en av de mest anlitade basisterna i Sverige just nu och har turnerat över stora delar av världen. Johnny tog sin mastersexamen våren 211 vid Musikhögskolan i Malmö och har spelat in skivor och turnerat med bland annat Jerry Bergonzi, Marcus Strickland, Tony Malaby, Peter Epstein, George Garzone, Gerard Precenser, Phil Grenadier, Hans Ulrik, Lisbeth Diers, Chico Lindvall, Marcelo Coelho, Emilio Martins. Johnny är sedan ett par år tillbaka även lärare på Skurups folkhögskola.

Olle Dernevik  är utbildad musiker på Musikhögskolan i Malmö.Sedan examen 2012 har han spelat och turnerat flitigt såväl nationellt som internationellt med musiker som bland annat Gilad Hekselman, Tomas Franck, Karl-Martin Almqvist, Anders Bergcrantz, Fredrik Lindborg, Vivian Buczek och Ebbot Lundberg. Han är också medlem i diverse hårt arbetande konstellationer såsom Sven Erik Lundeqvist trio, PO Nilsson trio och Alexander Lövmark Perfect Storm med flera och är också 2009 års Ronnie Garner stipendiat.

På albumet medverkar även Tomas Franck på tenorsaxofon, Tomas har beskrivits som en av de mest kraftfulla saxofonister vi har med finstämt djup i sitt spel. Tomas studerade vid Malmö Musikhögskola under 80–talet där spelade han med Peps Persson i deras grupp Equinox. Under 90-talet var han med i Danska Radions Storband och han har bland annat spelat med Carsten Dahl, Niels Lan Doky, Billy Drummond, Al Foster och Roy Haynes.

På skivan "Lover" medverkar även en av Spaniens främsta trumpetare, David Pastor. David har en mängd konstnärliga bedrifter på sin meritlista. Hans mångsidighet har lett honom till att spela med många olika band och konstellationer bland annat Moldavian National Chamber Orchestra, Celia Cruz, Paquito D’Rivera, Pat Metheny och han har dessutom uppträtt i den prestigefyllda New York’s Carnegie Hall, i juni 2009.
 

Läs mer Dölj

Mer om artisten