Joel Lyssarides Trio

Foto: Nikola Stankovic
Mer om artisten

Jazzpianisten Joel Lyssarides är ett av Sveriges hetaste jazznamn just nu, som tillsammans med basisten Niklas Fernqvist och trummisen Rasmus Blixt skapar ett helt eget musikaliskt universum med utgångspunkt i Lyssarides kompositioner. Allt flyter och svänger, ingenting verkar avsiktligt eller konstruerat, man kan höra en naturlig förståelse för varje tons oändliga möjligheter. Denna trio har självförtroendet att lägga hela sina ansträngningar på att förstärka musikens uttrycksfullhet. Det är i de mest intima, tysta, fokuserade och koncentrerade ögonblicken som de mest spektakulära sakerna händer.

Även om begreppet jazz är mycket omfattande, är det en alltför snäv beskrivning för denna trios musik. Den bygger på en vokabulär som hämtar lika mycket från europeisk klassisk musik, jazz från båda sidor av Atlanten och ett fantastiskt låtskrivande, med både stort djup och tillgänglighet.
 
Trion släppte sitt debutalbum 2018 som utsågs till ett av Sveriges 10 bästa album i alla kategorier av Sveriges Radio P1 och en vecka efter releasen av uppföljaren “A Better Place” som släpptes 2019, belönades Joel med utmärkelsen “Årets Musiker” av P2 Jazzkatten. Trion är nu aktuella med sitt tredje album "Stay now" som släpptes under våren 2022.
 
"Stay now är trions tredje platta och nyanserna i denna välformulerade trio har djupnat ytterligare. Lyssarides-trion har mejslat fram ett eget uttryck som är omedelbart igenkännbart. Influenserna från barndomsidoler som Jan Johansson, Esbjörn Svenssons EST och Keith Jarrett finns där men överskuggar på intet sätt trions egen etos. Det finns ett sällsamt, materialiserat lyster och en närmast häpnadsväckande klarhet i Lyssarides spel. När han är som bäst talar Joel Lyssarides med lätt hand om evigheten och oändligheten utan att ställa lyssnaren inför ultimatum. Här osar det en första Grammis-nominering för Lyssarides-trion." – Magnus Östnäs i Lira, 220218.
 
På scen:
Joel Lyssarides - piano
Niklas Fernqvist - kontrabas
Rasmus Svensson Blixt - trummor

Läs mer Dölj

Mer om artisten