Hemliga judisk-jemenitiska kvinnosånger

Gulaza(ISR)

Foto: Benjamin Lidsky
Mer om artisten

De judisk-jemenitiska kvinnornas längtansfyllda sånger, fyllda av mystik, tro och oändligt vacker poesi, framförs denna kväll i passionerade tolkningar av kvartetten Gulazas frontman Igal Gulaza. Sånger som gått i arv från mödrar till döttrar och sällan, eller aldrig, nått utanför den slutna kvinnliga sfären. Iklädd traditionell jemenitisk kvinnodräkt, skapar Igal en dramatik som tar med publiken in i en fängslande värld av passion, dans, kärlek och längtan efter frihet. I Gulazas tolkningar kombineras sången med orientaliska stränginstrument, slagverk, cello och gitarr.

När staten Israel bildades 1948 emigrerade många judar från Jemen dit. Då hade judar levt i Jemen under tusentals år och utvecklat en stark och stolt tradition som de tog med sig till det nya landet. Kvinnosångerna sjöngs på arabiska då hebreiska betraktades som det heliga språket och ett privilegium som endast var förbehållet män. De sjöngs traditionellt i hemlighet av kvinnor som tvingats in i äktenskap.

Igal Gulaza, själv uppvuxen i den judisk-jemenitiska kulturen, fascinerades tidigt av den dolda världen och har ägnat år med att studera de traditionella sångerna. Att bryta mot oskrivna regler, flytta gränser och utmana normer har blivit synonymt med Gulaza, vilket blir extra tydligt när han framför de traditionella ”kvinnosångerna” på arabiska med sensuell utstrålning och scenisk självklarhet.

Gulaza har turnerat flitigt i Europa och Asien de senaste åren och fått stor uppmärksamhet för sina tolkningar av de jemenitiska sångerna, inte minst efter en omtalad konserten på Urkultfestivalen 2018, som också spelades in och sändes i Sveriges Radio P2

På scen:
Igal Gulaza – sång och slagverk
Yair Hashachar – gitarrer
Leat Sabbah – cello
David Dagmi – cümbüş och slagverk

Läs mer Dölj
Köp biljett

lördag 8 februari

Insläpp19:00 På scen19:30

Pris

240 kr vid bord
200 kr på balkong

Student / Pensionär

200 kr vid bord
160 kr på balkong

Mer info

Klicka på "Köp biljett" för att komma till biljettförsäljningen och se platstillgång. De biljetter som inte sålts på förköp säljs i dörren. Förköpsförsäljningen stänger 2 timmar innan evenemanget börjar.

För rullstolsanpassade platser boka biljetter via info@victoria.se.

Det räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och skippa onödiga utskrifter!

Har du fler frågor?
Du hittar svar på det mesta under Bra att veta. För frågor som rör biljettköp ring Kulturcentralen på 040-10 30 20.

Picknickteater

Detta är ett picknickevenemang, eller som vi brukar kalla det: Picknickteater. Det innebär att du får ta med dig egen mat och dryck till föreställningen.

Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa. Ta med det du är sugen på och glöm inte ta med glas och bestick!

Observera att mat inte får medhavas på balkongen, endast dryck och snacks.

Läs mer: Vad är picknickteater?

Mer om artisten