Frida Selander - Det börjar i dig

Foto: Lisalove Bäckman
Mer om artisten

Sångerskan och musikern Frida Selander är tillbaka med en ny föreställning och ett nytt album, där hon undersöker förhållandet till sig själv och sin omvärld. Att vara människa är komplicerat och vi är många som genomgått kriser och till slut insett att det enda man faktiskt kan förändra är sig själv. Det börjar i dig.

Med sitt varma tilltal och sin säregna röst möter Frida oss med sina sånger och berättelser. Det självbiografiska varvas med filosofi, vetenskap, andlighet och poesi. Allvar blandas med humor. Ensam på scenen, med elgitarr, munspel och piano sjunger hon med den avväpnande sårbarhet vi lärt oss att tycka så mycket om. Musiken går som en röd tråd genom föreställningen som rör sig i ett gränsland mellan berättartradition, popmusik och dans.
 
Produktionen arbetas fram i residens på Nordiskt Berättarcentrum och tillsammans med koreografen och regissören Björn Säfsten går hon på djupet när det gäller förhållandet till det egna jaget. Hur och varför reagerar vi som vi gör? Vad händer när vi vänder blicken inåt? Tycker vi om det vi ser eller vill vi att det ska vara annorlunda? Kan vi ge världen mer kärlek om vi börjar med att tycka mer om oss själva? Frida vrider och vänder på livet, på berättarformatet och på musiken. Hon pratar om tillit, acceptans och kärlekens enorma kraft. Den här föreställningen handlar om Frida, men den handlar också om oss. Hon säger: ”Det finns bara ett sätt att hålla om, det är att släppa taget.” Vågar du?
 
Som en självklar stjärna på den svenska musikhimlen lyser hon. Under snart 20 år har hon gett ut musik. Frida Selander är singer-songwritern som inte lämnar någon oberörd. Med sina poetiska texter och fina melodier kliver hon rakt in i våra hjärtan. Förutom sina egna låtar gör hon också queera översättningar av jazzstandards. Hon har jämförts med storheter som Nina Simone, Patti Smith och Jeff Buckley, men är med sitt obestridliga och starka uttryck allra mest sig själv.
 
Av och med: Frida Selander
Regi & koreografi: Björn Säfsten
Ljudproducent: Oskar Sandlund
Scenografi: Joakim Nyström
Kostym & Styling: Monika Kichau
Ljussättning: Kin Isaksson
Produktion: Nordiskt Berättarcentrum, Västerbottensteatern
Foto och bildredigering: Lisalove Bäckman
Bildidé och styling: Monika Kichau

Läs mer Dölj

Mer om artisten