Nu finns höstprogrammet ute med ett reducerat antal platser!

Alla arrangemang under vårsäsongen är tyvärr inställda till följd av covid-19. Besök respektive programsida för mer information.

Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou (Mar)

Mer om artisten

Knappt 20 år gammal startade Asmâa Hamzaoui gruppen Bnat Timbouktou som den första kvinnliga guembri spelaren i Marocko. Gnawa är en rik tradition med suggestiv, rituell musik som kombineras med både poesi och dans. Än idag är det förbjudet för kvinnor att framföra denna musik offentligt.

Mix musik presenterarASMÂA HAMZAOUI & BNAT TIMBOUKTOU (MAR) Asmâa Hamzaoui ärvde sin passion för musiken från sin far, den berömde Maâlem Rachid Hamzaoui. När hon fyllde sex år fick hon för första gången röra vid guembrin, huvudinstrumentet i gnawatraditionen. Hon följde med honom på de ceremonier som han ledde och det gav henne en djup kunskap om de olika aspekterna inom gnawa. Traditionellt får kvinnor enbart röra instrumentet i privata miljöer, men Asmâa Hamzaoui är undantaget. När hon 2017 intog stora scenen på gnawa–festivalen i Essaouria var det en banbrytande händelse och nu som 27-åring kan hon redan kallas för pionjär. Hamzaoui berättar att hon stött på många svårigheter men inget kan stoppa hennes kärlek till musiken. –När jag spelar guembri är jag i mitt rätta element, säger hon.Med guembrin och Asmâa Hamzaouis uttrycksfulla röst i centrum, fylls ljudlandskapet på av fyra kvinnliga musikers spel på metallkastanjetter, typiska för gnawamusiken. Rytmerna och den mässande sången bygger upp en extatisk atmosfär som i ceremonier oftast leder till trans. Gnawa ska upplevas live, det är då magin uppstår!På scenAsmâa Hamzaoui – guembri, sång Aicha Hamzaoui - qraqab, sångSoukaina Emeliji – qraqab, sångLamgammah Hind – qraqab, sång
Läs mer Dölj

Mer om artisten