A Tonic for the Troops(NO)

Foto: Leikny Havik Skjærseth
Mer om artisten

Energiskt, melodiskt, rakt på, fritt, svängande, intensivt, högt och lågt – A Tonic for the Troops blandar alla dessa ingredienser i en och samma dryck och är en vitamininjektion i jazzkvartettform. Vi serveras hög energi, tätt samspel, starka melodier, ett studsande komp och fantastiska individuella framträdanden med den norska basisten Ellen Brekken som general vid fronten.

Huvudingrediensen i detta musikaliska kraftpaket är ren energi! Kvartettformen ger stor frihet, där det kan bildas musikaliska allianser inom bandet. Musikerna backar varandra väl samtidigt som de står stadigt på egna ben. I musiken hör vi ekon av basister och låtskrivare som t ex Marc Johnson, Ray Brown, Charlie Mingus och Scott LaFaro, där Brekken leder oss genom unisona riff, snabba löpningar, lugna landskap och lekfulla rytmer i en modern mainstream-tradition.

Ellen Brekken är en mångsidig artist och befinner sig i en helt eget särpräglat vägskäl av norsk musik, både med sin nuvarande och tidigare medverkan i bl a Hedvig Mollestad Trio, Kontrabasorkestern, Falkevik, Tord Gustavsen Trio, Dance With a Stranger, samt en hel rad andra projekt inom jazz, rock, pop och folkmusik. I "A tonic for the troops" gör sin inspelningsdebut som kompositör.

Brekkens musikaliska universum hämtar inspiration från välkända händelser i världshistorien såväl som från platser och personer av personlig relevans. Bandnamnet "A Tonic for the Troops" härstammar från ett gammalt brittiskt talesätt från kolonialtiden i Indien, där man drack tonic för att hålla malariamyggor borta och därmed, enligt Churchill, "räddade fler liv än alla brittiska läkare". Översatt till svenska kan man säga att "en tonic till trupperna" ungefär betyder det samma som "den bästa medicinen".

Brekken har samlat ihop en grupp av framstående artister med bakgrund i både den amerikanska jazztraditionen och den mer moderna europeiska jazzen. Tillsammans attackerar de musiken med fart och finess. Pianisten Espen Berg (Silje Nergaard, Espen Berg Trio, Hildegunn Øiseth) har befäst Trondheims status på jazzkartan både med sin egen trio och i flera samarbeten med Trondheim Jazz Orchestra. Berg besitter ett överskott av pianospel som få andra i Norge har och har vid flera tillfällen vunnit priser för sitt solospel.

Saxofonisten Magnus Bakken (Ninjabeat, Magnus Bakken-kvartett etc.) har efter examen från det mycket prestigefyllda Berklee College of Music i USA återvänt hem till Norge och etablerat sig som en mycket stark och mångsidig saxofonist. Bakken hörs lika ofta i nära samspel på intima jazzklubbar som i brassband för stora tv-produktioner och kommersiella artister.

Trummisen Magnus Sefaniassen Eide (Staffan William-Olsson trio, Ìsa, Frode Kjekstad trio) äter grooves till frukost och är en av de hårdast arbetande unga jazzmusikerna idag. Han behärskar både mainstreamjazz och straight pop som en självklarhet och har både ett väldigt stadigt beat och en delikat touch.

På scen:
Ellen Brekken – bas
Espen Berg – piano
Magnus Bakken – saxofon
Magnus Sefaniassen Eide – trummor

Läs mer Dölj
Köp biljett

torsdag 26 oktober

Insläpp19:00 På scen19:30

Ordinarie pris

280 kr vid bord
240 kr på balkong

Student / Pensionär

240 kr vid bord
200 kr på balkong

Mer info

Klicka på Köp biljett för att komma till biljettförsäljningen och se platstillgång.

Förköpsförsäljningen stänger 2 timmar innan evenemanget börjar. De platser som inte sålts på förköp släpps till försäljning i dörren vid insläpp till det aktuella evenemanget.

För rullstolsanpassade platser boka biljetter via info@victoria.se.

Det räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och skippa onödiga utskrifter!

Fullbokat eller har du fått förhinder?
Vi hänvisar till Ticketswap för andrahandsförsäljning av biljetter. Där kan du enkelt hitta alla våra evenemang och ladda upp din biljett och du som är på jakt efter biljetter kan enkelt se om det finns biljetter som säljes.

Har du fler frågor?
Du hittar svar på det mesta under Bra att veta. För frågor som rör biljettköp kontakta Kulturcentralen på info@kulturcentralen.nu eller 040-10 30 20.

Picknickteater

Detta är ett picknickevenemang, eller som vi brukar kalla det: Picknickteater. Det innebär att du får ta med dig egen mat och dryck till föreställningen.

Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa. Ta med det du är sugen på och glöm inte ta med glas och bestick!

Observera att mat inte får medhavas på balkongen, endast dryck och snacks.

Läs mer: Vad är picknickteater?

Mer om artisten