21/11: TREDJE RUMMET – VAD ÄR BILDNING I VÅR TID? Bengt Kristensson Uggla: Bildningens gränspassager


TREDJE RUMMET: VAD ÄR BILDNING I VÅR TID?
Bengt Kristensson Uggla: Bildningens gränspassager
Producent och samtalsledare: Ingrid Rasch

Bengt Kristensson Uggla är professor i filosofi, kultur och företagsledning vid Finlands svenska universitet Åbo Akademi. Han är också författare till bl a Gränspassager: bildning i tolkningens tid (2014) och Katedralens hemlighet - Sekularisering och religiös övertygelse (2015).

Tredje rummet är en återkommande serie med publika samtal på ett givet tema. Samtalen inleds alltid av en inbjuden gäst/föreläsare. Föreläsarna är valda så att perspektivet på huvudtemat blir olika varje gång. Arrangörer bakom samtalsserien är Tredje rummet, Arbetarnas Bildningsförbund, Folkuniversitetet och Studieförbundet Vuxenskolan med stöd av Malmö Kulturnämnd.

”I bildningen skall kontrasterna mötas. (- - -) Bildningens värld kan varken för den enskilde eller för samhället framstå som en harmonisk enhet. Tvärtom måste den vara full av olikheter och motsägelser och därmed öppen för oförenliga tolkningar. Annars skulle den sakna livskraft.” Sven-Eric Liedman: Ett oändligt äventyr (2001)

Teorin om Tredje rummet har utvecklats av Homi Bhabha, litteratur-och kulturteoretiker, verksam vid Harvard University i USA. Han talar om ett ”tredje rum” där olika kulturer kan mötas och påverka varandra (”hybridiseras”) och där nya identiteter ständigt skapas.

PROGRAM HÖSTEN 2017

10 oktober
Christina Jutterström: Den gamla och den nya medievärlden
Christina Jutterström är journalist och har haft många viktiga befattningar inom medievärlden, bl a har hon varit chefredaktör för Dagens Nyheter och Expressen samt verkställande direktör för SVT. Hon har även varit ordförande i Stiftelsen Folkoperan och i Grafikens Hus i Mariefred.

17 oktober
Marie Rådbo: Vad en bildad människa bör veta om universum
Marie Rådbo är astronom. Hon medverkar ofta i radio och TV och är även författare till ett flertal populärvetenskapliga böcker. Hon utsågs till Årets folkbildare 2003 och är hedersdoktor på Chalmers samt vid Linköpings universitet.

24 oktober
Ida Börjel: Något om okunskap, inbildning och barbari
Ida Börjel är poet och debuterade 2004 med Sond och den senaste diktsamlingen är Ma (2014). Hennes dikter är översatta till 21 språk. Hon har också (tillsammans med Jennifer Hayashida) översatt Solmaz Sharifs diktsamling Look (2017) till svenska.

31 oktober
Lars Dencik: Bildningens betydelse i dagens och morgondagens samhälle
Lars Dencik är professor emeritus i socialpsykologi vid Roskilde universitet.Han är också debattör och deltar i det offentliga samtalet bl a om bildningens betydelse för ett demokratiskt samhälle.

7 november
Kristina Sandberg: Bildning - en stängd "building" eller ett tillåtande och öppet rum att vara i? Om kunskap, feminism och hemmafruar
Kristina Sandberg är författare och debuterade 1997 med romanen I vattnet flyter man. Mest känd är trilogin om hemmafrun Maj vars avslutande del Liv till varje pris fick Augustpriset 2014. Hon medverkar också i antologin Bildning – då, nu, sen (2016).

14 november
Ulf Peter Hallberg: LIVET SOM BILDNINGSRESA/CPH-BER-NY-LA-BEL-IST-PAR
Ulf Peter Hallberg är författare och översättare, bosatt i Berlin sedan 1983. Bland hans romaner märks Grand Tour (2005) och Europeiskt skräp (2009). Han har översatt bl a Walter Benjamin och 2016 utgavs hans översättningar av William Shakespeares dramatik

21 november
Bengt Kristensson Uggla: Bildningens gränspassager
Bengt Kristensson Uggla är professor i filosofi, kultur och företagsledning vid Finlands svenska universitet Åbo Akademi. Han är också författare till bl a Gränspassager: bildning i tolkningens tid (2014) och Katedralens hemlighet - Sekularisering och religiös övertygelse (2015).

PicknickSAMTAL
TISDAG 21 november

Insläpp: 18.30
På scen: 19.00

FRI ENTRÉ
Nu räcker det att du visar upp biljetten i din smartphone! Tänk på miljön och slipp onödiga utskrifter!

För rullstolsanpassade platser boka era biljetter via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Media

Picknickteater

Vad är picknickteater?
Victoriateatern har en intim och avslappnad atmosfär och vi uppmuntrar vår publik att känna sig som hemma.  Under våra picknickföreställningar är alla gäster välkomna att ta med sig egen mat och dryck. Det spelar ingen roll vad du tar med. Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa - ta med det du är sugen på!

Möllans Ost

Tapastallrik för 2 från Möllans Ost
Är du sugen på en god ost- och charktallrik, fylld med härliga delikatesser från Italien, Schweiz, Frankrike, Portugal...? Då har Möllans Ost tallriken för dig! Ja, och en person till! Ring Möllans Ost på telefon 040 - 19 35 45, gärna en dag i förväg, så ordnar dom den åt dig!

Presentkort

Vill du ge en present för alla tillfällen och alla smaker? Hos Kulturcentralen som säljer våra biljetter kan du köpa presenkort. Ett presentkort på Kulturcentralen gäller för alla evenemang du hittar här kulturcentralen.nu. Du kan köpa det på valfritt belopp och det gäller ett års tid från köpdatum. Presentkortet skriver du själv ut, då det skickas till dig som pdf med e-post. För ett finare presentkort gå in i butiken på Södra Förstadsgatan 18 bredvid Victoriateatern.